V ZDA ni nič prezgodaj. Tako nekateri že vidijo Palinovo čez tri leta kot predsedniško kandidatko. Foto: Reuters
V ZDA ni nič prezgodaj. Tako nekateri že vidijo Palinovo čez tri leta kot predsedniško kandidatko. Foto: Reuters
Sarah Palin se je včeraj na pikniku na Aljaski takole poslovila s položaja. Foto: Reuters

Dejala je, da želi napisati knjigo, ne pomeni pa to njenega umika iz politike. Izognila se je vprašanju, ali se namerava potegovati za predsednico ZDA 2012.

Dolgoročni načrti ostajajo odprti, namerava pa oblikovati neke vrste desnosredinsko koalicijo, je napovedala na nedeljskem zborovanju v Fairbanksu na Aljaski. "S to odločitvijo se bom lahko še bolj bojevala za vas, za to, kar je prav, in za resnico. In nikoli nisem trdila, da za to človek potrebuje naziv," je dejala 45-letna Palinova pred približno 5.000 zbranimi udeleženci.

Napadla Obamo
Palinova je svoj odstop z mesta guvernerke napovedala že v začetku julija, tedaj pa so se sprožila predvsem ugibanja, ali se morda že pripravlja na predsedniško tekmo leta 2012. Temu vprašanju se je včeraj izognila, je pa vseeno napadla administracijo demokratskega predsednika ZDA Baracka Obame, ki je po njenem mnenju preveč razsipna, kar bo Američane drago stalo.

Palinovi je sicer do konca njenega prvega mandata guvernerke ostalo še 17 mesecev, pravi razlogi za njen umik pa po poročanju ameriških medijev še vedno niso jasno znani. Palinova je sicer nakazala tudi, da se namerava bolj posvetiti družini in umakniti iz soja žarometov medijev, ki jo oblegajo že vse od zadnje predsedniške tekme lani jeseni.

Od junaka do ...
Tedaj je republikanski predsedniški kandidat John McCain močno presenetil, ko je za podpredsedniško kandidatko izbral Palinovo, saj je bila zunaj Aljaske popolna neznanka. V tej ameriški zvezni državi je bila za guvernerko izvoljena leta 2006 in je tudi uživala visoko stopnjo podpore, ki pa je upadla po neuspešni tekmi za podpredsednico ZDA.

Na začetku je dvojec McCain-Palin deloval, saj je bila konservativna baza nad njo navdušena, vendar pa je do volitev postalo jasno, da ni pripravljena na položaj, še posebej po nekaj intervjujih. Med drugim se ni mogla spomniti niti enega časopisa v ZDA, v spominu pa je ostala tudi njena izjava, da ima mednarodne izkušnje, ker iz svojega okna vidi Rusijo.