Varnostni ukrepi so močno poostreni. Foto: Reuters
Varnostni ukrepi so močno poostreni. Foto: Reuters
false
Nakupovalna ulica Istiklal, ki je v bližini trga Taksim, je ob koncu tedna izjemno živahna, zaradi česar jo je napadalec verjetno tudi izbral za svoj napad. Foto: EPA

Močna eksplozija je na priljubljeni glavni nakupovalni ulici Istiklal okoli 500 metrov od trga Taksim v središču največjega turškega mesta odjeknila v soboto dopoldne, ko je po navadi polno ljudi, a je bila tokrat bolj mirna, saj po ugotavljanju turških medijev prebivalci zaradi varnostnih razmer v zadnjem času manj zapuščajo svoja domovanja.

Na posnetku varnostne kamere, ki je ujela napad, je videti moškega, ki se sprehaja in ogleduje okoli po ulici, ko nenadoma odjekne eksplozija. Nekateri domnevajo, da se je bomba sprožila prekmalu, saj okoli napadalca ni bilo veliko ljudi, kar je po navadi cilj samomorilskih napadalcev.


S slovenskega veleposlaništva v Ankari in ministrstva so sporočili, da po do zdaj znanih podatkih med žrtvami napada ni slovenskih državljanov. Prav tako ni noben slovenski državljan zaprosil za kakršno koli pomoč.

Guverner Carigrada Vasip Sahin je dejal, da naj bi bila glavna tarča napada bližnje poslopje lokalnih oblasti. Tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na neimenovanega turškega uradnika, pa poroča, da naj bi se napadalec razstrelil, preden je dosegel svoj dejanski cilj, saj naj bi se prestrašil policije.

Po poročanju turških medijev so bili med štirimi žrtvami trije Izraelci in en Iranec. Med 36 ranjenimi je sedem resno poškodovanih.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, turške oblasti pa domnevajo, da je napadalec povezan z Islamsko državo ali Kurdsko delavsko stranko (PKK). Carigrad je hujši teroristični napad nazadnje pretresel januarja, ko je samomorilski bombni napadalec ubil 12 turistov. Oblasti so takrat odgovornost za napad pripisale Islamski državi.

Turčijo pretresajo številni napadi
Ravno ta teden je Nemčija zaradi "konkretnih" terorističnih groženj, ki naj bi prišle od Islamske države, zaprla diplomatska predstavništva in šole v Carigradu in Ankari. Za ponedeljek so sicer napovedali ponovno odprtje. Nasilje, ki se krepi od lanskega poletja, pa je močno prizadelo turški turistični sektor.

V nedeljo je bil krvavi teroristični napad izveden v Ankari, ubitih je bilo 35 ljudi. Odgovornost so prevzeli Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki naj bi bili povezani s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). TAK je sicer odgovornost prevzel tudi za podobni bombni napad v Ankari prejšnji mesec, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi. PKK trdi, da nad TAK-om nima nadzora. Turško sodišče je zaradi domnevne povezave z napadom 13. marca pridržala pet ljudi, ki so obtoženi "napada na turško enotnost in na turško ljudstvo".