Nekdanji hrvaški premier je že od 10. decembra lani v priporu v salzburškem zaporu. Do zdaj je vztrajno zavračal izročitev Hrvaški, tokrat pa je s svojo odločitvijo, da si želi čimprejšnje izročitve, presenetil. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški premier je že od 10. decembra lani v priporu v salzburškem zaporu. Do zdaj je vztrajno zavračal izročitev Hrvaški, tokrat pa je s svojo odločitvijo, da si želi čimprejšnje izročitve, presenetil. Foto: EPA

To je hrvaškim medijem sporočil Sanaderjev zagrebški odvetnik Goran Suić. "Sanader se je odločil, da bo 21. junija zahteval nujni postopek izročitve Hrvaški, ker so zadnje dni njegovo ime povezovali z mogočimi negativnimi konotacijami hrvaških pogajanj z Evropsko unijo," je povedal Suić in dodal, da želi Sanader stopiti pred hrvaško sodišče, dokazati nedolžnost ter razkrinkati laži, ki se pojavljajo v medijih.

Avstrijsko sodišče bo 21. junija obravnavalo pritožbo Sanaderja na odločitev prvostopenjskega sodišča o njegovi izročitvi Hrvaški. To je v ponedeljek potrdil tudi tiskovni predstavnik sodišča v Linzu, ki je poudaril, da bodo o Sanaderjevi izročitvi Hrvaški odločali v javni obravnavi na sodišču. Ob tem Suić ni želel ugibati, kdaj bi lahko Sanaderja izročili Hrvaški, in pojasnil, da gre za odločitev sodišča samega.

Sanader najprej proti, zdaj za izročitev
Sanaderja so prijeli 10. decembra lani v Avstriji na podlagi tiralice, ki jo je za njim zaradi vpletenosti v več korupcijskih afer razpisala Hrvaška. Nekdanji premier, ki je od takrat v priporu v Salzburgu, je doslej vztrajno zavračal možnost izročitve Hrvaški, ker naj ne bi bil deležen poštenega sojenja, ob tem pa je vztrajal, da ni kriv, in zahteval sojenje v Avstriji.

Preobrat se je zgodil le dan pred napovedano potrditvijo sklenitve hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Suić je ob tem povedal, da je Sanader prepričan, da si Hrvaška zasluži čimprejšnjo sklenitev pogajanj z Evropsko unijo, konec pogajanj pa vidi kot konec procesa, ki ga je pred leti začel in tudi vodil.

Odvetnik zavrnil "neresnične trditve"
Suić je pred tednom dni poslal pismo hrvaški vladi ter na 15 drugih naslovov na Hrvaškem in v tujini, tudi predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu. V pismu je zapisal, da je hrvaška vlada v poročilu o izpolnjevanju meril za zapiranje poglavja o pravosodju navedla "tendenciozne in neresnične trditve", ko je Sanaderja navedla kot obtoženca za korupcijske afere. V EU-ju se na pismo niso odzvali, hrvaške oblasti pa so zanikale Sanaderjeve trditve.

Hrvaško pravosodje Sanaderja v več primerih bremeni korupcije, zlorabe položaja in zlorabe pooblastil. Najbolj razvpit je primer Fimi-medie, oglaševalske agencije, prek katere jim je iz javnih podjetij in z nekaterih ministrstev uspelo dobiti približno deset milijonov evrov, ki so domnevno končali v črnih skladih vladnega HDZ-ja in v žepih posameznikov.

Avstrijski preiskovalci preverjajo tudi sume o Sanaderjevem pranju denarja v avstrijski banki. "Čakamo na rezultate preverjanja še enega računa, ki smo ga zahtevali," je pred dnevi dejal tiskovni predstavnik avstrijskega tožilstva Martin Ulrich.