Sanaderja je sredi julija Avstrija izročila Hrvaški. Foto: EPA
Sanaderja je sredi julija Avstrija izročila Hrvaški. Foto: EPA
Sanader znova zaslišan

Nekdanjega hrvaškega premierja so zaslišali preiskovalci protikorupcijskega urada v primeru domnevnega sprejemanja podkupnine od banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil namestnik hrvaškega zunanjega ministra. Sanader je v predstavitvi svoje obrambe zavrnil odgovornost in ni želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev.

Po enournem zaslišanju v zagrebške priporu v Remetincu je Sanaderjev odvetnik Čedo Predanović povedal, da obramba ni trajala dolgo, saj je ta primer precej manj obsežen od primera Fimi-media. Dodal je še, da je Sanader zavrnil odgovornost, sicer pa ni nikogar bremenil. Glede zdravstvenega stanja je dejal, da se Sanader počuti dobro.

Hrvaški protikorupcijski urad Sanaderja sumi, da je v času, ko je bil zunanji minister Mate Granić, sprejel denar v vrednosti okoli pol milijona evrov, potem ko je zlorabil položaj in pooblastila pri dogovoru glede 140 milijonov šilingov vrednega posojila Hypo banke hrvaški vladi za nakup in urejanje hrvaških veleposlaništev.

Sanaderja preiskujejo kar v šestih preiskavah glede sumov korupcije in zlorabe položaja in pooblastil. Naslednje zaslišanje bo čez deset dni, saj je čas poletnih dopustov, Sanader pa mora opraviti še nekaj zdravniških preiskav. Tako kot prejšnji teden, so tudi danes Sanaderja zaslišali v priporu in ne v prostorih tožilstva, saj še vedno trpi zaradi poškodbe gležnja.

Sanader znova zaslišan