Tako Sanader kot HDZ sta zavrnila obtožbe o sodelovanju pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in z ministrstev. Foto: EPA
Tako Sanader kot HDZ sta zavrnila obtožbe o sodelovanju pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in z ministrstev. Foto: EPA

"Ne želim pričati, če sem kaj povedal, naj se to izbriše," je izjavil Ivo Šarić, oče Sanaderjeve žene Mirjane. Predtem je pričevanje zavrnila tudi njegova žena Karmela. Takšno odločitev jima omogoča zakon.

Sodnica Ivana Čalić je zato iz zadeve izločila tudi izjavi, ki sta ju zakonca Šarić podala med preiskavo, o tem, kje naj bi končal del denarja, ki naj bi ga nekdanji hrvaški premier Sanader pridobil iz javnih podjetij in z nekaterih ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media.

Sanader naj bi ponarejal tastov podpis
Po poročanju hrvaških medijev so starši Mirjane Sanader preiskovalcem lani povedali, da jih je Ivo Sanader izkoriščal pri nakupu nepremičnin. Šarić je Sanaderja označil kot "bahavo in oholo" osebo, ki se je obnašala kot "veliki šef".

Med preiskavo o domnevnih črnih skladih stranke HDZ so zamrznili tudi del premoženja in bančne račune Šarićevih, saj kriminalisti sumijo, da je nakup dragih nepremičnin financiral Sanader. Zakonca Šarić sta dejala, da nista vedela, da sta lastnika nepremičnin, čeprav je bil kot lastnik vpisan Ivo Šarić. V njuni lasti naj bi bili tudi dve tretjini zagrebške družinske vile Sanaderjevih.

Grafologi so ugotovili, da so bili nekateri podpisi Iva Šarića na varčevalnih knjižicah v avstrijskih bankah ponarejeni. Njegovo ime naj bi Sanader izrabil za prikrivanje izvora denarja.

Pričal bo podpredsednik HDZ-ja
Sojenje se bo nadaljevalo 18. junija, ko naj bi tridnevno pričanje začel nekdanji glavni sekretar in podpredsednik HDZ-ja Ivan Jarnjak.