Sarkozy zavrača vse obtožbe in trdi, da nikoli ni prejel denarja od Bettencourtove. Foto: EPA
Sarkozy zavrača vse obtožbe in trdi, da nikoli ni prejel denarja od Bettencourtove. Foto: EPA
Lilliane Bettencourt
Bettencourtova je danes stara 90 let, kot dedinja kozmetičnega imperija L'Oreal pa je ena najbogatejših Francozinj. Foto: EPA

Kot so sporočili s sodišča, naj bi Sarkozy leta 2007 izkoristil danes 90-letno milijarderko Lilliane Bettencourt, ki trpi za demenco in že več let ni opravilno sposobna, in od nje dobil 150.000 evrov za financiranje svoje volilne kampanje na takratnih predsedniških volitvah. Posamezne donacije h kampanji so v Franciji omejene na 4.600 evrov, izkoriščanje slabega duševnega stanja pa je kaznivo dejanje.

Sodnik Jean-Michel Gentil, ki vodi preiskavo, je Sarkozyja v četrtek pozval na srečanje s služabnikom gospe Bettencourtove Pascalom Bonnefoyjem, in poskušal tako ugotoviti, kako pogosto se je politik leta 2007 srečal z Bettencourtovo. Čeprav je Sarkozy trdil, da sta se srečala samo enkrat, ko je obiskal njenega pokojnega moža, je služabnik dejal, da sta se srečala večkrat.

Sarkozy vse obtožbe odločno zanika, njegov odvetnik pa je že sporočil, da se bo Sarkozy pritožil na "pravno nevzdržno in nepošteno odločitev". Napovedal je pritožbo, da se obtožnica takoj zavrže. Z vloženo obtožnico se po francoskem pravnem redu namreč uvaja sodna preiskava.

Obtožba je plod dela preiskovalcev, ki so v okviru preiskave julija lani, ko je po izgubi predsedniške tekme izgubil tudi imuniteto, preiskali Sarkozyjev dom, novembra lani pa so nekdanjega predsednika zasliševali 12 ur. Takrat so se odločili, da še ne vložijo obtožnice, ampak da bodo nadaljevali s preiskavo.

Sarkozy reden obiskovalec posesti Bettencourtovih?
Sarkozy je Bettencourtovo spoznal v času, ko je bil župan premožnega pariškega predmestja Neuilly, z leti pa sta razvila tesno prijateljstvo. Njeno osebje je povedalo, da je Sarkozy večkrat obiskal družinsko posest Bettencourtovih, od koder naj bi se pogosto vračal z ovojnicami v žepu, kar pa je Sarkozy zavrnil kot navaden trač. "Bettencourtova mi nikoli ni dala denarja, pa tudi prosil nisem zanj," je povedal Sarkozy.

Preiskava je doslej razkrila, da naj bi Sarkozy in njegova konservativna stranka UMP od Bettencourtove dobila ogromno denarja, celo do štiri milijone evrov. Nekdanja računovodkinja Bettencourtove, Claire Thibout, je povedala, da je Sarkozyjev blagajnik kampanje Eric Woerth, ki je pozneje postal minister za finance, osebno prevzel denar.

Sarkozy ima še predsedniške ambicije
Sarkozy je pred časom namignil, da bi se lahko leta 2017 znova potegoval za predsedniški položaj. Analitiki so prepričani, da bo, če bo obsojen, to determiniralo njegovo nadaljnjo politično kariero.