Pokrivanje muslimanskih žensk je v zadnjih letih postalo pereče vprašanje v več evropskih državah. Foto: EPA
Pokrivanje muslimanskih žensk je v zadnjih letih postalo pereče vprašanje v več evropskih državah. Foto: EPA
Pariz
Francoske muslimanke so leta 2004 protestirale proti zakonu, ki jim prepoveduje nošenej naglavnih rut v državnih šolah. Foto: EPA
Sarkozy proti burkam

"Burke niso versko vprašanje, ampak vprašanje svobode in dostojanstva žensk," je dejal francoski predsednik v govoru pred poslanci obeh domov parlamenta in pojasnil, da so burke znak podrejanja žensk, zato ne bodo dobrodošle na francoskem ozemlju.

"V naši državi ne moremo sprejeti žensk, ki so ujetnice za mrežami, odrezane od vsega družbenega življenja in prikrajšane za identiteto. To ni ideja, ki jo ima francoska republika o ženskah," je prepričan Sarkozy, ki pa je ob tem opozoril, da Francija ne sme iti v zgrešeno bitko in mora biti islam spoštovan kot vse druge vere.

Skoraj 60 poslancev iz vseh strank je prejšnji teden predlagalo oblikovanje komisije, ki bi se ukvarjala z vprašanjem burk in načini za boj proti tem težnjam. Sarkozy je dal zeleno luč za tako komisijo.

"Razprava mora biti in izraženi morajo biti vsi pogledi. Kaj je bolj primerno mesto za to, kot parlament? Povem vam, da se ne smemo sramovati naših vrednost in se ne smemo bati, da jih branimo," je dejal Sarkozy.

V šolah brez verskih znakov
Podobna razprava je v Franciji potekala že pred leti in je še vedno aktualna. Gre za vprašanje, ali lahko muslimanska dekleta v šolah nosijo naglavne rute. Leta 2004 je bil sprejet zakon, ki v državnih šolah prepoveduje vsakršno nošenje jasnih znakov verske pripadnosti.

Kritiki omenjenega zakona pravijo, da ta stigmatizira muslimane v času, ko bi se morala država boriti proti diskriminaciji na vseh področjih, ki je povzročila razkol med širšo družbo in predvsem mlado generacijo priseljenecev.

Sarkozy proti burkam