Nad Nicolasom Sarkozyjem se zgrinjajo temni oblaki. Foto: EPA
Nad Nicolasom Sarkozyjem se zgrinjajo temni oblaki. Foto: EPA
Francija
Lokalne volitve, ki so potekale prejšnji teden, so bile zadnji preizkus pred predsedniškimi volitvami. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy svoje politične točke nabira z Libijo, sestankom skupine G20 na Kitajskem in obiskom Japonske. Čas bo pokazal, ali bo njegova taktika obrodila sadove. Foto: EPA

Socialisti še vedno ne vedo, kdo jih bo prihodnje leto zastopal na predsedniških volitvah. Med kandidati so predsednica stranke Martine Aubry, nekdanji predsednik socialistov François Hollande, raziskave javnega mnenja pa so najbolj naklonjene direktorju Mednarodnega denarnega sklada Dominiqueu Strauss-Kahnu, ki odločitve o tem, ali bo kandidiral, sploh še ni sprejel.

Dominique Strauss-Kahn
Bo direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn tisti, ki bo socialistično stranko prihodnje leto popeljal do zmage? Foto: EPA

Odkar je glasno zagovarjal posredovanje mednarodne skupnosti v Libiji, je Sarkozy zavzel naslovnice svetovnih časopisov. Analitiki so si bili enotni, da Sarkozyja ne zanima toliko usoda Libije in libijskih civilistov, ampak bolj njegova lastna usoda doma. Njegova priljubljenost je leto dni pred predsedniškimi volitvami rekordno nizka, saj se giblje na približno 30 odstotkih, grozi mu izpad v prvem krogu volitev, težavam francoskega gospodarstva pa ni videti konca.

Zato je 56-letni francoski voditelj, ki na svetovnem odru v zadnjih dneh in tednih razkazuje svojo energičnost in ljubezen, ubral drugo pot in skuša pomanjkanje zaupanja v notranji politiki nadomestiti z udejstvovanjem v zunanji politiki. Po Libiji Sarkozy svoj pohod nadaljuje na gospodarskem področju, saj je na Kitajskem odprl zasedanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 (ki ji Francija letos predseduje), ter na človekoljubnem področju, saj je kot prvi svetovni voditelj po potresu in cunamiju, ki sta poškodovala tudi jedrsko elektrarno v Fukušimi, obiskal Japonsko in tako osebno izrazil svojo solidarnost z žrtvami katastrofe.

Francozi kaznujejo Sarkozyja zaradi gospodarske politike
A mu popotovanje po svetu v domovini koristi bolj malo, saj podpora Sarkozyju med Francozi še vedno vztraja na rekordno nizki ravni. Jasno je, da si skuša Sarkozy s svojim udejstvovanjem na mednarodnem prizorišču pridobiti glasove na domači fronti, kjer ga volivci kaznujejo zaradi slabe gospodarske politike, vse višje brezposelnosti, ukinjanja služb v javnem sektorju, dvigovanja davkov in cen ter sporov v njegovi stranki, a se ob tem poraja vprašanje, ali vse zasluge, ki si jih je prislužil v zadnjih tednih, sploh pomagajo njegovim prizadevanjem, da bi si zagotovil uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev prihodnje leto.

"Sarkozy je človek, ki si želi pogasiti ogenj takoj, ko ta zagori. To je nagon, ki ga ne zna ukrotiti," je za agencijo Reuters povedal Jean-Thomas Lesueur, vodja inštituta Thomas More, ki pozorno spremlja Sarkozyjeve poteze. "Obisk Japonske je seveda zelo dobrodošel, a mislim, da mu to doma ne bo prineslo nobene točke. Če bi bil jaz predsednik, bi se ukvarjal predvsem s problemi na domačem prizorišču," je še dodal Lesueur.

Lokalne volitve prinesle nov poraz Sarkozyju
V zadnjem preizkusu pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, v drugem krogu lokalnih volitev, ki je potekal prejšnji konec tedna, so slavili socialisti in skrajna desnica, Sarkozyjeva Unija za ljudsko gibanje UMP pa je doživela hud poraz. Socialisti so dobili 36 odstotkov glasov, UMP je zbral 20 odstotkov glasov, skrajno desna Nacionalna fronta (Front National) pa 11,7 odstotka.

Vodja socialistov Martine Aubry je, zadovoljna nad izidom volitev, v nedeljo ocenila, da se je kampanja pred predsedniškimi volitvami že začela. "Danes mi je jasno, da moramo leta 2012 zmagati za Francijo in za Francoze," je povedala Aubryjeva, francoski premier François Fillon pa je v imenu UMP-ja priznal poraz in dejal, da je nanj treba gledati v luči gospodarske krize.

Krepi se skrajna desnica
Na račun padca priljubljenosti predsednika in njegove stranke, pa tudi s širjenjem strahu pred priseljenci, pridobiva skrajna desnica. Predsednica stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen, ki je vodenje stranke prevzela od svojega očeta Jean-Marie Le Pena, je že napovedala, da bo njena stranka spremenila francosko politično prizorišče, Aubryjeva pa predsednika Sarkozyja obtožuje, da nosi veliko odgovornost za to, da je skrajna desnica dobila toliko glasov.

Če bi Sarkozy izpadel v prvem krogu volitev, bi bil prvi predsednik pete francoske republike, ki bi svoj drugi mandat izgubil v prvem krogu, če pa bo Sarkozyja izločila Le Penova, bi tako ponovila uspeh svojega očeta, ki je leta 2002 izločil kandidata socialistov Lionela Jospina, in se v drugem krogu pomeril z Jacquesom Chiracom.

Čas bo pokazal, kaj Francozom pomenijo zadnje poteze Sarkozyja
Francozi, ki bi lahko Sarkozyja iz predsedniške tekme izločili že v prvem krogu, večinoma podpirajo vojaško posredovanje v Libiji, a še vedno ni jasno, ali bo vojaška akcija v Libiji okrepila Sarkozyjevo priljubljenost. Prav tako ni jasno, ali bodo posnetki predsednikovega obiska na Japonskem v Francozih vzbudili tak ponos, da bodo pozabili na Sarkozyjeve napake doma.

A do volitev je še 13 mesecev, pri Sarkozyjevih izzivalcih pa ostaja še veliko nedorečenega. Le Penova še ni pokazala vseh svojih adutov v gospodarski politiki, ki je bila vedno šibka točka francoske skrajne desnice, ki zagovarja ukinitev evra, socialisti pa še vedno ne vedo, kdo bo njihov predsedniški kandidat.

Upanje za Sarkozyja še obstaja
Zadnja raziskava javnega mnenja, ki so jo objavili v četrtek, tako kaže, da bi se Sarkozy le lahko prebil v drugi krog predsedniških volitev. Če bi se kot kandidat socialistov za predsedniško mesto potegovala Martine Aubry ali François Hollande, bi se v drugi krog uvrstila Sarkozy in kandidat socialistov, Marine Le Pen pa bi ostala brez drugega kroga. Če bi se kot kandidat socialistov za predsednika potegoval direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn, bi on odnesel 33 odstotkov glasov volivcev, za drugo mesto pa bi se s približno 18 odstotki podpore potegovala Sarkozy in Le Penova.

Še je torej čas, da si Sarkozy, ki sicer še ni javno napovedal svoje kandidature, a je malo verjetno, da bi se tako zlahka odpovedal oblasti, opomore in se izogne polomiji v prvem krogu volitev. Tako bi sledil svojemu predhodniku Jacquesu Chiracu, ki je leta 2002 kljub katastrofalnim napovedim leto prej zmagal v drugem krogu, a je povsem jasno, da se mora Sarkozy bolj kot svetu posvetiti Franciji, se spopasti z gospodarskimi težavami in brezposelnostjo ter Francozom znova vrniti vero v državo.

Socialisti še vedno ne vedo, kdo jih bo prihodnje leto zastopal na predsedniških volitvah. Med kandidati so predsednica stranke Martine Aubry, nekdanji predsednik socialistov François Hollande, raziskave javnega mnenja pa so najbolj naklonjene direktorju Mednarodnega denarnega sklada Dominiqueu Strauss-Kahnu, ki odločitve o tem, ali bo kandidiral, sploh še ni sprejel.