Savdska Arabija je pompozno napovedala obsežno protiteroristično koalicijo, ki pa se ne bo borila samo proti samooklicani Islamski državi. Medtem savdska letala že več mesecev ne izvajajo več bombardiranj na položaje IS-ja v okviru mednarodne protiteroristične  koalicije pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Savdska Arabija je pompozno napovedala obsežno protiteroristično koalicijo, ki pa se ne bo borila samo proti samooklicani Islamski državi. Medtem savdska letala že več mesecev ne izvajajo več bombardiranj na položaje IS-ja v okviru mednarodne protiteroristične koalicije pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Abdulah al Sahian, savdski vojaški poveljnik v Jemnu
Samo dva dni pred torkovo začasno prekinitvijo ognja v Jemnu je hutijevcem uspel največji posamični udarec sunitski koaliciji. V raketnem napadu v bojih v okolici mesta Taiz so namreč ubili poveljnika savdskih sil v Jemnu Abdulaha Al Sahiana. Foto: Reuters
Hutiji v Sani
Savdijci obtožujejo hutijevce terorizma, Iran pa njihove podpore, a konflikt v Jemnu je bližnjevzhodno zakompliciran. Hutijevci večinsko predstavljajo interese šiitske skupnosti zajdov, ki so med drugim versko bližje sunitom kot prevladujočim dvanajstniškim šiitom. Po padcu režima in sestopu z oblasti po 33 letih so se sile Alija Abdulaha Saleha povezale z nekdanjimi sovražniki in s skupnimi močmi so prevzeli oblast nad severnim in osrednjim Jemnom, kjer zajdi tudi predstavljajo večinsko prebivalstvo. Foto: Reuters
V Jemnu začelo veljati začasno premirje

V najnovejši protiteroristični koaliciji so med drugim vse zalivske države, tudi savdski rival Katar, a tokrat so Savdijci razširili svoje zavezništvo na vse strani muslimanskega sveta. K sodelovanju so privabili še standardna zaveznika Egipt, Pakistan, pa tudi Turčijo ter kopico severnoafriških in celo zahodnoafriških držav.

Ni šiitskega Irana, manjka tudi Oman
Več kot pomenljiva pa je odsotnost Irana, velikega regionalnega tekmeca Savdske Arabije in voditelja šiitskega tabora, s katerim poteka zadnja leta vse ostrejši in vroč spopad za prevlado v strateško pomembni regiji Perzijskega zaliva. Takoj po objavi novice so se tako že pojavile prve ocene, da gre za nov izziv zlasti Iranu. Med opaznimi izjemami je tudi Oman, soseda tako Jemna kot Savdske Arabije, ki že tradicionalno velja za posrednika med zadnja leta vse ostreje sprtimi sunitskimi državami in šiitskim Iranom.

Koalicija bo imela sedež v savdskoarabskem glavnem mestu Riad, borila pa se bo proti vsem terorističnim organizacijam, ne le proti Islamski državi, je sporočila savdska državna agencija SPA.

V koaliciji tudi Malezija, mogoče tudi Indonezija
Naveza 34 bližnjevzhodnih, afriških in azijskih držav se bo lotila "problema, ki ga ima islamski svet s terorizmom, in bo partner v globalnem boju proti tej nadlogi", je sporočil vpliven savdskoarabski obrambni minister, sicer sin savdskega kralja Mohameda bin Salmana Al Sauda. Kot je zatrdil, bodo v imenu ohranitve mednarodnega miru in varnosti sodelovali in se usklajevali s "prijateljskimi miroljubnimi državami in mednarodnimi telesi". Poudaril je še, da poleg 34 držav članic koalicije to podpira še deset drugih muslimanskih držav, med njimi Indonezija, ki naj bi se koaliciji tudi pridružile, a morajo pred tem izvesti določene postopke.
Seznam 34 držav v savdskoarabski protiteroristični koaliciji: Savdska Arabija, Bahrajn, Bangladeš, Benin, Čad, Komori, Slonokoščena obala, Džibuti, Egipt, Gabon, Gvineja, Jordanija, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mali, Maroko, Mavretanija, Niger, Nigerija, Pakistan, Palestina, Katar, Senegal, Sierra Leone, Somalija, Sudan, Togo, Tunizija, Turčija, Združeni arabski emirati in Jemen.

Korenine v zavezništvu proti šiitskim hutijevcem
Nova protiteroristična koalicija se je dejansko izoblikovala že ob vojni v Jemnu, kjer je koalicija sunitskih muslimanskih držav pod vodstvom Savdske Arabije podprla strmoglavljenega predsednika Abd Rabuja Mansurja Hadija proti hutijevskim milicam. Hutijevci oz. "podporniki Boga" so pretežno šiitska plemenska koalicija, ki je pred letom dni prevzela nadzor nad večino Jemna in onemogočila vladanje Hadiju.
Tik pred premirjem ubit savdski poveljnik v Jemnu
Konec marca so se tako začeli zračni napadi Savdijcev in drugih koalicijskih partnerjev, ki so pozneje v Jemen poslali še kopenske sile. Po pol leta vse ostrejših bojev je Hadiju in sunitski koaliciji uspelo zasesti pristaniško mesto Aden in jugovzhodni del Jemna. Hutijevcem je medtem v zadnjih tednih uspelo zaustaviti prodor nasprotnikov in so celo prešli v protiofenzivo. Ravno v nedeljo so v raketnem napadu ubili savdskega vojaškega poveljnika Abdulaha Al Sahiana in več deset pripadnikov sunitske koalicije.
Bo teden dni pogovorov v Ženevi prineslo mir?
Od marca naprej je bilo v Jemnu ubitih več kot sedem tisoč ljudi, večinoma civilistov, kar 80 odstotkov od 25 milijonov Jemencev pa potrebuje za preživetje človekoljubno pomoč, ocenjujejo Združeni narodi.
Sočasno so potekala tudi diplomatska prizadevanja za razrešitev vojne in ravno danes, v torek, je začela v Jemnu veljati enotedenska prekinitev ognja. Začasno premirje je namreč prvi pogoj za začetek pogajanj v Ženevi, kjer naj bi skušali najti rešitev za spopade, ki že več let trgajo Jemen.
V Jemnu začelo veljati začasno premirje