Romar med molitvijo na gori Thor pred Meko, ki je najsvetejše muslimansko mesto. Foto: Reuters
Romar med molitvijo na gori Thor pred Meko, ki je najsvetejše muslimansko mesto. Foto: Reuters

Romanje v Meko bi za Katarce sicer bilo nemogoče, saj je Savdska Arabija skupaj z Bahrajnom, Egiptom in Združenimi arabskimi emirati junija prekinila diplomatske odnose ter prometne povezave s Katarjem.

Savdska Arabija in njene arabske zaveznice so prekinile stike s Katarjem, ker naj bi podpiral terorizem ter Katarju poslale seznam zahtev, ki jim mora Katar v izogib sankcijam izpolniti. Katar obtožbe zavrača.

Oblasti v Dohi so Riadu očitale, da ovira udeležbo katarskim romarjem na hadžu, oznanilo o odprtju meje pa prihaja po prvem diplomatskem sestanku katarskih sosed, poroča BBC.

Katarski zunanji minister Mohamed bin Abdulrahman al Tani je pozdravil odločitev Savdske Arabije in dodal, da se bo Katar odzval pozitivno, čeprav sta bili odločitvi, da se Katarcem prepove romanje, kot tudi odločitev, da se ga dovoli, politično motivirani. Ocenil je, da so romanje dovolili z drugimi cilji v mislih, vendar Katarja to ne moti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za nas je pomembno, da se naši državljani zdaj lahko udeležijo hadža. Vztrajamo pri naši zahtevi, da se hadž loči od politizacije in ostane ločen od naših političnih problemov," je dodal minister.

Meka je najsvetejše muslimansko mesto, kjer vsako leto poteka hadž, ki je en od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Letošnji hadž bo v začetku septembra.