Vodja Islamske države Al Bagdadi naj bi bil po nekaterih podatkih ranjen v marčevskem napadu koalicije. Foto: EPA
Vodja Islamske države Al Bagdadi naj bi bil po nekaterih podatkih ranjen v marčevskem napadu koalicije. Foto: EPA

Savdske varnostne službe so imele po besedah ministrstva dokaze, ki so jim pomagale pri zgodnjem odkrivanju terorističnih dejavnosti džihadistov v več delih države.

Med pridržanimi je tudi 65-članska z Islamsko državo povezana skupina, ki naj bi načrtovala napade na stanovanjske predele in operacije za podžiganje sektaškega upora. Aretirana je bila še ločena skupina 15 skrajnih Savdijcev. To ekipo je vodil specialist za izdelovanje bomb, preizkušala pa je avtomobile bombe ter načrtovala napade na varnostne organe, vojake in stanovanjske predele.

Oblasti so sporočile, da so aretirale še dva Sirca in Savdijca, ki so prejšnji mesec načrtovali samomorilski napad na ameriško veleposlaništvo v Riadu.

Savdska Arabija je del koalicije pod vodstvom ZDA, ki v Iraku in Siriji izvaja zračne napade na položaje IS-ja, potem ko je ta zavzel obsežna območja obeh držav.

Al Bagdadi ranjen, mrtev ali nič od tega?
Iz Iraka medtem prihajajo zelo mešana poročila o stanju vodje IS-ja, Abuja Bakra Al Bagdadija. Po navedbah nekaterih medijev, ki povzemajo Radio Iran, naj bi Bagdadi v nedeljo celo umrl v izraelski bolnišnici, potem ko je v marčevskem zračnem napadu koalicije pod vodstvom ZDA dobil hude poškodbe. Predstavnik Radio Irana je medtem zanikal, da bi oni objavili novico o Al Bagdadijevi smrti.

Guardian, ki je prejšnji teden prvi pisal o omenjenem zračnem napadu, zdaj navaja, da je bil Bagdadi v napadih ranjen in je zaradi poškodbe hrbtenice paraliziran, a ga zdravijo zdravniki iz Mosula in počasi okreva.

Za začasnega vodjo IS-ja naj bi bil po poročanju Newsweeka, ki se sklicuje na navedbe svetovalca iraške vlade, imenovan nekdanji učitelj fizike iz Mosula, Abu Alaa Afri.