Schulz je pred kratkim v pogovoru za časopis Süddeutsche Zeitung dejal, da odločitev o tem, kdo bo prihodnje leto socialdemokratski izzivalec Merklove, še ni bila sprejeta. Foto: Reuters
Schulz je pred kratkim v pogovoru za časopis Süddeutsche Zeitung dejal, da odločitev o tem, kdo bo prihodnje leto socialdemokratski izzivalec Merklove, še ni bila sprejeta. Foto: Reuters
Schulz se vrača v nemško politiko

"Naslednje leto ne bom kandidiral za tretji mandat na čelu Evropskega parlamenta, temveč bom kandidiral za mesto v bundestagu kot nosilec liste socialdemokratov v Severnem Porenju - Vestfaliji," je v Strasbourgu sporočil Martin Schulz, ki si bo tudi v prihodnje prizadeval za evropski projekt: "Evropska enotnost je v mojih očeh največji civilizacijski projekt zadnjih stoletij."

Schulz sicer ni pojasnil, ali se bo potegoval za kanclerski položaj ali bi želel postati zunanji minister. Nemški mediji kot najverjetnejšega omenjajo scenarij, po katerem bi Schulz februarja postal zunanji minister, nato bi kandidiral za kanclerski položaj, nato pa, če bo v Nemčiji po jesenskih volitvah spet oblikovana velika koalicija, ostal na mestu vodje diplomacije.

Na začetku prihodnjega leta se bo z mesta zunanjega ministra namreč umaknil prav tako socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier, ki naj bi postal novi nemški predsednik.

Angela Merkel je sicer pred kratkim potrdila, da se bo jeseni 2017 potegovala za še četrti kanclerski mandat.

Volitve predsednika Evropskega parlamenta januarja
Schulz, ki je na čelu Evropskega parlamenta od leta 2012, ni povedal, kdaj bo odstopil s položaja, so pa volitve novega predsednika parlamenta predvidene za januar. Nemec je evropski poslanec že od leta 1994, član socialdemokratov pa je od leta 1974. Znan je po svojih neposrednih izjavah.

Kdo bo Schulza nasledil na mestu predsednika parlamenta, ni jasno. Na položaj pa računa največja skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP). Evropski parlament je bil do zdaj edina institucija, na čelu katere je bil socialdemokrat. Predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta Jean-Claude Juncker in Donald Tusk namreč pripadata EPP-ju.

Pohvale Junckerja in Tuska
Juncker je dejal, da odločitev Schulza obžaluje, kaj več o posledicah njegove odločitve za druge ključne položaje v institucijah EU-ja pa ni povedal. S Schulzem sta zelo tesno sodelovala, zato je bil tudi odnos med komisijo in parlamentom harmoničen, je dodal. Poln pohval sodelovanja je bil tudi Tusk, ki upa, da bo Schulz tudi v nemški politiki tako učinkovit, kot je bil v Bruslju.

Schulz se vrača v nemško politiko