Nemčija ostaja najbolj zaželena država prebežnikov. Foto: Reuters
Nemčija ostaja najbolj zaželena država prebežnikov. Foto: Reuters

To je izjavil uradni govorec nemške vlade Steffen Seibert in s tem popravil izjavo notranjega ministra Thomasa de Maiziereja, ki je predtem napovedal, da bodo Sirci kmalu deležni le še t. i. subsidiarne zaščite in s tem le pravice do prebivanja v Nemčiji za eno leto, brez pravice do združitve z družino. Ukrep naj bi začel veljati takoj, je poročal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Begunci iz Sirije naj bi tako po poročanju časopisa, čeprav prihajajo z vojnega območja, dobili pravico, da v Nemčiji prebivajo le začasno do enega leta. Subsidiarna zaščita naj bi sicer veljala za tiste, ki ne morejo dobiti niti statusa begunca po ženevski konvenciji niti azila po nacionalni zakonodaji, vendar pa je v njihovi domači državi ogroženo njihovo življenje. "Tudi druge države v podobnem položaju zagotavljajo zgolj pravico do prebivanja za omejen čas," je med obiskom v Tirani za Deutschlandradio dejal de Maiziere.

"To bomo v prihodnje naredili tudi s Sirci, ki jim pravimo: Dobili boste zaščito, ampak t. i. subsidiarno zaščito, se pravi časovno omejeno in brez pravice do združitve z družino," je dejal nemški minister.

Za azil zaprosilo več kot 100.000 Sircev
Begunci iz Sirije so bili sicer do zdaj v Nemčiji skoraj v vseh primerih deležni "najvišje zaščite" - do pravnega statusa begunca in s tem pravice do bivanja za tri leta in tudi združitve z drugimi člani družine, torej da so ti lahko prišli v Nemčijo.

Glede na podatke nemškega Urada za migracije in begunce (BAMF) je v prvih desetih mesecih letošnjega leta za azil zaprosilo 103.708 sirskih državljanov. Odločeno je bilo v 61.412 primerih, več kot 57.000 pa jih je dobilo status begunca. Le 55 jih je dobilo zgolj subsidiarno zaščito.