Kagamejeva Ruandska patriotska fronta je z zmago nad začasno vlado julija 1994 končala genocid v Ruandi. Pod njegovim vodstvom je postala Ruanda afriška
Kagamejeva Ruandska patriotska fronta je z zmago nad začasno vlado julija 1994 končala genocid v Ruandi. Pod njegovim vodstvom je postala Ruanda afriška "največja zgodba o uspehu". Njegovemu ugledu v tujini - med drugim ga občudujeta Bill Clinton in Tony Blair - njegovo zatiranje opozicije ne škodi pretirano. Na zadnjih volitvah leta 2003 je Kagame slavil s 95-odstotno večino. Foto: Reuters

Mož, ki mu pripisujejo obnovo države po genocidu leta 1994, med katerim so Hutujci pobili približno 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev, naj bi slavil prepričljivo zmago in podaljšal svojo 16-letno vladavino. Njegovi trije relativno slabo znani protikandidati so vsi zavezniki vladajoče Ruandske patriotske fronte.

Nekaterim opozicijskim kandidatom ni bilo dovoljeno sodelovati na volitvah, najmanj trije vladni kritiki pa so bili žrtve napada v sumljivih okoliščinah, v katerih sta bila dva usodno ranjena.

"Kagame je obnovil državo"
Vrste volivcev so se vile že več ur prej, preden so volišča odprla svoja vrata ob 6. uri zjutraj, volitve pa naj bi potekale mirno. Prvi izidi naj bi bili znani čez nekaj dni, uradne izide pa naj bi objavili najpozneje 17. avgusta.

"Kagame je naredil veliko za razvoj in pomiritev države. V Ruandi je bilo veliko sprememb," je povedal eden izmed volivcev, potem ko je oddal svoj glas. "V državi je bilo vse uničeno. On je obnovil državo," je še dodal.

Ruanda za rast in stabilnost plačala ceno
Ruanda je pod danes 52-letnim Kagamejem doživela razcvet in postala najbolj stabilna država v regiji. Vzhodnoafriška država ima visoko gospodarsko rast in dosega dobre rezultate na področju izobraževanja in zdravstva, korupcija pa se zmanjšuje. Ti rezultati naj bi Kagameju zagotovili gladko zmago.

Kagamejevi nasprotniki in mednarodne organizacije za človekove pravice na drugi strani opozarjajo, da je država za rast in stabilnost plačala svojo ceno. Kagameja pogosto obtožujejo, da krati svobodo medijev, zapira novinarje in ne dovoljuje politične opozicije.

Kriminalni ali politični umor?
Neznanca sta junija ustrelila urednika prepovedanega časnika Umuvugizi Jeana-Leonarda Rugambageja, julija pa so našli skoraj obglavljeno truplo namestnika vodje opozicijske Demokratične zelene stranke Andreja Kagwe Rwisereke. Vlada trdi, da imata oba umora kriminalno ozadje, organizacija Human Rights Watch pa sumi, da je bil umor Rwisereke politično motiviran.