Nekateri menijo, da se v Hongkongu približujejo ključni dnevi. Foto: Reuters
Nekateri menijo, da se v Hongkongu približujejo ključni dnevi. Foto: Reuters
Hongkong
Protestniki so zaprli glavno ulico do finančnega predela. Foto: Reuters

V ponedeljek se bo iztekel rok, ki ga je vodja Hongkonga Leung Čun Jing postavil protestnikom za končanje zapor cest in vladnih poslopij, da bi se mesto vrnilo v normalno življenje, vladni uradniki pa vrnili na delo. Pri tem je v soboto poudaril, da bo v nasprotnem primeru vlada sprejela "vse potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev družbenega reda".

Hongkonška študentska zveza HKFS trdi, da je bil dostop do vladnih poslopij vedno omogočen in da ni razloga, da se vladni uslužbenci v ponedeljek ne bi mogli vrniti na delo.

Tako vlada Hongkonga kot tudi protestniki so nakazali, da so pripravljeni na pogovore za končanje krize, vendar pa je HKFS pri tem opozoril, da je brez vidnega rezultata težko prepričati javnost in protestnike, naj se razidejo. Pogovori bi se morali začeti v soboto, a so protestniki udeležbo umaknili po napadih prokitajskih skupin na protestnike v petek zvečer v četrti Mong Kok.

Policija je sporočila, da so prijeli 19 ljudi, ki jih sumijo, da so napadali protestnike.

Kljub opozorilom Leunga je preteklo noč več tisoč protestnikov vztrajalo na ulicah, v nedeljo pa so v četrti Mong Kok izbruhnili novi spopadi med prodemokratičnimi protestniki in njihovimi nasprotniki. BBC je poročal, da je policija proti nekaterim protestnikom uporabila solzivec. A število protestnikov se je nekoliko zmanjšalo.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili pred osmimi dnevi, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustili bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.