Trije Bushi - George H. W. Bush, George Bush in Jeb Bush. Foto: EPA
Trije Bushi - George H. W. Bush, George Bush in Jeb Bush. Foto: EPA
Se bo predsedniška tekma prihodnje leto bila med Hillary Clinton in Jebom Bushem? Foto: Reuters
Jeb Bush podpira priseljevanje in izobraževalno reformo. Foto: EPA
Jeb Bush se je leta 1995 spreobrnil iz anglikanske vere v katoliško. Foto: EPA

Kot je za Washington Post povedal eden izmed Bushevih pomočnikov, je 61-letni nekdanji floridski guverner izstopil iz vseh odborov, katerih član je bil - vključno iz odbora lastne izobraževalne fundacije -, pa tudi z mesta plačanega svetovalca neke izobraževalne družbe.

Pred kratkim je tudi sklenil sodelovanje z britansko investicijsko banko Barclays, za katero je delal kot svetovalec, za to pa bil plačan več kot milijon dolarjev letno.

Sin nekdanjega predsednika ZDA Georgea H. W. Busha in brat še enega nekdanjega predsednika Georgea W. Busha je prejšnji mesec naznanil, da "raziskuje možnosti" predsedniške kandidature. Busheva tiskovna predstavnica Kristy Campbell je za Post dejala, da njegova odločitev, da odstopi z vseh odborov in si sprosti urnik, res pomeni, da se bo njen vodja lahko osredotočil na "potencialno" predsedniško kandidaturo.

Zdaj naj bi še ta mesec ustanovil politični akcijski odbor za ocenjevanje podpore med darovalci in podporniki - kar že zgolj zaradi priimka ne bi smelo predstavljati posebnih težav, pa čeprav je Jebova mati Barbara Bush še lani pripomnila, da je "ta država videla že dovolj Bushev".

Bush vs. Clinton, drugič.
Če bi Jeb Bush leta 2016 res kandidiral, bi ga to, kot kaže, najverjetneje postavilo v položaj tekmeca nekdanje prve dame ZDA Hillary Clinton, ki po porazu proti Baracku Obami leta 2008 nove kandidature sicer še ni uradno potrdila, naj pa bi se glede tega izrekla še ta mesec. Bushevega očeta je na volitvah leta 1992 premagal prav Hillaryjin mož, Bill Clinton. Clintonova, nekdanja ameriška državna sekretarka, je sodeč po anketah prepričljiva favoritinja demokratov.

Čeprav je Jeb Bush takoj po zadnji novici postal praktično avtomatični favorit med republikanskimi kandidati, za katere se zdi, da Clintonovi ne bi bili kos, pa Bushevi propriseljenski nazori razburjajo nekatere konservativce v lastni stranki. Da je Bush mlajši, v nasprotju z večino republikancev, za priseljence, pravzaprav ni tako presenetljivo - njegova žena Columba je namreč rojena v Mehiki, sam pa govori tekoče špansko.

Guverner za časa spornih volitev
V Teksasu rojeni in šolani diplomant latinskoameriških študij se je na stolčku guvernerja Floride kot edini republikanec obdržal polna dva mandata, med letoma 1999 in 2007, torej tudi leta 2000, ko se je prav na Floridi bila odločilna bitka med Georgeem Bushem in Alom Gorom. Čeprav se je Jeb Bush umaknil iz uradne vloge pri ponovnem preštevanju glasov, pa kritiki menijo, da njegova vloga pri Bushevi tesni zmagi ni bila zanemarljiva.

Bush ima tri otroke - 38-letnega Georgea Prescotta Busha, ki se ukvarja s politiko, 31-letnega nepremičninskega agenta Johna Ellisa Busha in 37-letno Noelle Lucilo Bush, ki se je pred leti znašla v navzkrižju z zakonom. Leta 2002 je morala po nalogu sodišča na zdravljenje zaradi zlorabe prepovedanih substanc, potem ko so jo ujeli pri poneverjanju zdravniškega recepta in pri posedovanju kokaina.