Časopis Bild je zapisal, da se je Seehofer v petek do Merklove 'vedel kot do šolarke'. Foto: Reuters
Časopis Bild je zapisal, da se je Seehofer v petek do Merklove 'vedel kot do šolarke'. Foto: Reuters

Seehofer, ki je tudi bavarski premier, je že v petek na skupnem nastopu kritiziral Merklovo, ker ne želi omejiti števila iskalcev azila, ki vstopajo v Nemčijo, tokrat pa je kritiko na njen račun še okrepil. Pozval je h "kulturi razuma, ne kulturi dobrodošlice" in dodal: "Nihče si ne bi smel na ramena naložiti več, kot lahko nese."

Stranka mu je kot predsedniku sicer vnovič podelila dvoletni mandat. Dobil je še vedno visoko, a najnižjo podporo do zdaj. Zanj je namreč glasovalo 87,2 odstotka članov, pred dvema letoma pa mu je podporo izreklo kar 95,3 odstotka strankarskih kolegov. Predsednik stranke je od leta 2008.

Seehofer je v govoru dejal, da Nemčija še ne bo kmalu priča koncu nadzora na mejah. "Ne želimo si tega za stalno," je dejal ter dodal, da mora nadzor ostati tako dolgo, dokler zunanje meje EU-ja, zaradi Nemčije in njenih prebivalcev, ne bodo primerno zavarovane.

"Država mora zagotoviti varnost"
Nemčija je sicer po večtedenskih pogajanjih Seehoferja z Merklovo nedavno zaostrila mejni nadzor. "Država mora zagotoviti svojim državljanom tisto, kar jim teroristi želijo odvzeti, in to je varnost," je dejal ter znova napovedal vpoklic dodatnega policijskega osebja. Prav tako je ponovil svoj poziv o omejitvi števila iskalcev azila, ki vstopajo v Nemčijo.

Sicer pa so se delegati CSU-ja zavzeli za določitev zgornje meje števila prebežnikov, ki bi jih sprejela Nemčija, a do zdaj še nihče izmed njih ni podal jasne številke. Po Seehoferjevih besedah je v Nemčijo prek Bavarske doslej vstopilo več kot 500.000 ljudi. Mnogi kot bolečo zaušnico Sehoferja Merklovi vidijo tudi njegovo napoved, da bo v kratkem odpotoval v Moskvo na pogovore k Vladimirju Putinu.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je 60 odstotkov Nemcev nezadovoljnih s politiko Merklove do prebežnikov. Nemška kanclerka bo sicer v nedeljo praznovala desetletnico kanclerskega položaja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.