Macky Sall je župan zahodnega senegalskega mesta Fatick. Foto: EPA
Macky Sall je župan zahodnega senegalskega mesta Fatick. Foto: EPA
Wade je moral priznati poraz. Foto: EPA

Sallov 85-letni tekmec, aktualni predsednik Abdoulaye Wade, ki je Senegal vodil zadnjih 12 let, je poraz že priznal.

Wade se je potegoval za tretji mandat, čeprav je po spremembi zakonodaje predsedniški položaj omejen na dva mandata.
Wadova teza je bila, da se sprememba nanj še ne nanaša, s čimer je februarja sprožil nasilne proteste v tej zahodni afriški državi, v katerih je umrlo šest ljudi.
Uradni izidi nedeljskih volitev naj bi bili, kot poroča BBC, znani v prihodnjih dveh dneh.

"Predsednik vseh"
Sall je v nedeljo po objavi prvih izidov pred več tisoč navdušenimi podporniki obljubil, da bo predsednik vseh Senegalcev, in poudaril, da so glavni zmagovalci volitev ljudje.
"Nocoj se za Senegal začenja nova doba," je v nagovoru narodu dejal Sall, ki bo ob prisegi 1. aprila postal najmlajši predsednik te afriške države. "Skupaj bomo delali in začeli, kar pričakujejo vsi in za vse, za Senegal in za Afriko," je poudaril v govoru, ki ga je prebral v francoščini ter jezikih plemen Wolof in Poular.

Pred nagovorom je Wade poklical svojega tekmeca in mu čestital. Že pred predsednikovim priznanjem poraza se je na ulicah senegalske prestolnice Dakar začelo veliko slavje. Večtisočglava množica je vzklikala "Macky predsednik!" in "Zmagali smo!".

Kariero dolguje tekmecu
Sall, nekdanji senegalski premier, svojo politično kariero dolguje prav Wadu, a možakarja sta se sprla zaradi javne porabe Karima Wada, predsednikovega nepriljubljenega sina, za katerega so menili, da skuša naslediti svojega očeta.

Sall je obljubil, da bo ob morebitni zmagi skrajšal predsedniški mandat na pet let s trenutnih sedem in uveljavil dvomandatno omejitev. Zavezal se je tudi k ukrepom za zmanjšanje cen osnovnih prehranskih potrebščin.