V skrbi za priče je haaško sodišče februarja do nadaljnega prekinilo sojenje Šešlju. Foto: EPA
V skrbi za priče je haaško sodišče februarja do nadaljnega prekinilo sojenje Šešlju. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Srbska radikalna stranka je izključila Nikolića, ki je stranko vodil v Šešljevi odsotnosti. Foto: Reuters

Vodji srbskih radikalcev sodijo, ker je v svoji knjigi Afera Hrtkovci razkril identiteto treh zaščitenih prič. V obtožnici piše, da je Šešelj v knjigi novembra leta 2007 zavestno in namerno razkril imena, poklice in kraje bivanja treh zaščitenih prič, objavil pa je tudi odlomke pisne izjave ene izmed prič.

"Haag ne bo financiral političnih dejavnosti"
Sodišče je zavrnilo financirane prihoda Šešljevih pravnih svetovalcev v Haag, ker sumi, da se čas za pripravo obrambe izkorišča za usklajevanje politične strategije Srbske radikalne stranke (SRS). Predsedujoči sodnik je izrazil sum, da se telefonski pogovori in stiki Šešlja ter njegovih pravnih strokovnjakov Zorana Krasića in Slavka Jerkovića ne nanašajo na sodni proces. Dodal je, da "bi bilo nepredstavljivo in ne bi bilo častno za sodišče, da se njegov proračun uporablja za financiranje političnih aktivnosti." "Zdi se, da je gospod Nikolić v medijih izjavil, da ste mu, ko je govoril z vami, po telefonu dajali politične napotke," je dejal sodnik Jean Claude Antonetti.

Šešelj: Z Nikolićem je konec
"Te pogovore s svetovalci objavljam, morda včasih kdo omeni vreme, ... Nekdanji vodja mojega obrambnega moštva, Tomislav Nikolić, ki so ga medtem neke zahodne obveščevalne službe novačile, da skuša razbiti SRS, ... po novodilu nekoga daje izjave, da sem mu po telefonu dajal nekatere politične namige," se je na omembo Nikolića odzval Šešelj in dodal: "Sram me je, zelo me je sram, da je Tomislav Nikolić toliko let užival moje neomejeno zaupanje, celo tolikšno zaupanje, da sem mu omogočil, da je vodja moštva za pomoč moji obrambi."

Na zahtevo sodnice Patricie Latanci, naj se razprava o Nikoliću konča, ker ni več član obrambnega moštva, se je obtoženi strinjal. "Strinjam se, da je z njim konec v vsakem pogledu, in o njem ne bom več govoril."

Na Šešljeve besede se je odzval Nikolić. "Prej bi umrl, kot pa pred haaškim sodiščem pričal proti Šešlju", je zatrdil in ostro zavrnil trditve nekdanjega vodje SRS-ja o novačenju tujih obveščevalnih služb.

Šešlju grozi do sedem let ali visoka kazen
Šešelj, ki se ne počuti krivega, je prvi haaški obtoženec, ki mu sodijo tudi zaradi nespoštovanja sodišča. V primeru obsodbe mu grozi do sedem let zapora ali do 100.000 evrov denarne kazni. Na haaškem sodišču od leta 2003 Šešlju sodijo za vojne zločine in zločine proti človečnosti zaradi izgona hrvaških prebivalcev iz vojvodinske vasi Hrtkovci leta 1992 in za zločine nad nesrbskim prebivlastvom na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

G. V./T. V.