Ameriški pravosodni minister se je med kampanjo sešel z ruskim veleposlanikom, česar na zaslišanju pred prisego ni omenil. Foto: Reuters
Ameriški pravosodni minister se je med kampanjo sešel z ruskim veleposlanikom, česar na zaslišanju pred prisego ni omenil. Foto: Reuters
Ryan Zinke
Zinke med zaslišanjem pred imenovanjem na mesto ministra. Na prav takšne vrste zaslišanju Sessions ni omenil svojih stikov z Rusijo. Foto: Reuters

Sessions je svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci, ki jo je sklical po tem, ko je Washington Post poročal, da se je lani v času predsedniške kampanje dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Sessions je v času kampanje pomagal Donaldu Trumpu, med senatnim zaslišanjem pred potrditvijo na položaj pravosodnega ministra pa je zanikal, da bi imel kakršno koli komunikacijo z Rusi. Da naj se izključi iz preiskave je Sessionsu sicer svetoval urad za etiko na ministrstvu.

Demokrati zahtevajo preiskavo pravosodnega ministra
Demokratski člani pravosodnega odbora v predstavniškem domu so FBI pozvali, naj proti Sessionsu uvede kazensko preiskavo, nekateri demokrati pa zahtevajo njegov odstop, saj je na vprašanja odbora odgovarjal pod prisego, kar pomeni, da je lagal.

Tiskovni predstavnik bele hiše Sean Spicer je sicer ponudil razlago, da je Sessions v odgovoru na vprašanje mislil na srečanja z Rusi v vlogi Trumpovega svetovalca v kampanji, in ne senatorja iz Alabame. Kot je znano, se ameriški senatorji pogosto srečujejo z veleposlaniki iz drugih držav.

Tudi Trumpov zet na "obiske" k Rusom?
Vendar pa zgodbe z Rusijo še ni konec. Časopis New York Times namreč poroča, da se je tudi Trumpov zet Jared Kushner decembra lani skupaj z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom v Trumpovi stolpnici v New Yorku srečal s Kisljakom.

Trump podpira Sessionsa
Bela hiša je po izbruhu afere sicer potrdila, da se je Sessions v času predsedniške kampanje Donalda Trumpa kot senator in kot svetovalec v Trumpovi kampanji dvakrat sešel z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Ob tem v Beli hiši poudarjajo, da ni šlo za nič nezakonitega, poročanje Washington Posta pa so označili za napad od demokratskih privržencev. Trump je med obiskom na letalonosilki novinarjem dejal, da popolnoma zaupa Sessionsu. "Ne, ne mislim," je na vprašanje novinarja, ali misli, da bi moral Sessions odstopiti, odvrnil predsednik.

"FBI in urad državnega tožilca v Washingtonu naprošamo, naj takoj uvede kazensko preiskave glede izjav (op. Sessionsa v kongresu glede njegovih stikov z ruskimi uradniki), ki bi lahko razkrila kršitev več zakonov, med drugim laganje kongresu in krivo pričanje pod prisego," je med drugim zapisano v pismu direktorju FBI-ja Jamesu Comeyju in tožilcu Channingu Phillipsu.

Na januarskem zaslišanju ob nastopu ministrske funkcije Sessions, ki je sicer lani po navedbah BBC-ja opravil uradna srečanja s 25 veleposlaniki, informacij o svojih stikih z ruskim diplomatom ni razkril. Zaradi razkritja se vrstijo pozivi k njegovemu odstopu.

Sessions odgovarja, da se "ni nikoli srečal z ruskimi diplomati, da bi se pogovarjal o predsedniški kampanji". Ruski veleposlanik zadeve ni komentiral, iz Kremlja pa so sporočili, da ne vedo za dotična srečanja, da pa so tovrstna srečanja sicer nekaj običajnega. "Ne vem za nobeno srečanje, saj delo veleposlanika vključuje številna srečanja, vključno s predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti države, v kateri so," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Februarja je moral zaradi tega, ker Bele hiše ni obvestil o svojih pogovorih s Kisljakom med kampanjo, z mesta svetovalca za nacionalno varnost odstopiti Michael Flynn.

Voditeljica demokratske manjšine v ameriškem predstavniškem domu Nancy Pelosi je Sessionsa obtožila laži pod prisego in zahtevala njegov odstop. Preostali demokrati zahtevajo, naj Sessions odstopi z mesta nadzornika FBI-jeve preiskave o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve, ki ga zaseda kot generalni državni tožilec. Novica o Sessionsovih stikih z Rusijo je prišla na dan prav v trenutku, ko se je odbor ameriškega kongresa strinjal z izvedbo preiskave.

V bran Sessionsu je stopil predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, ki je dejal, da ni dokazov o vpletenosti katerega koli člana Trumpove ekipe v domnevno rusko vmešavanje v volitve.

Preiskava ruskega vmešavanja v volitve
Vodilni člani obeh strank so se medtem uskladili glede parametrov preiskave. Med drugim bodo preiskali rusko kibernetsko delovanje, povezave med Rusijo in člani ameriških volilnih štabov ter morebitne tajne informacije, ki so ušle izpod nadzora. Ameriški mediji so poročali, da so bili člani Trumpove administracije med predsedniško kampanjo v stikih s sodelavci ruske obveščevalne službe, kar pa je Trump zanikal.

Zinke novi notranji minister
Ameriški senat je medtem z 68 glasovi za in 31 proti potrdil novega notranjega ministra ZDA, 55-letnega Ryana Zinkeja, ki je s tem dobil nadzor nad javnimi zemljišči v ZDA, vključno z narodnimi parki. Zinke je namreč napovedal, da bo v svojem mandatu med drugim poskrbel za okoli 12 milijard dolarjev vredno obnovo narodnih parkov ZDA, česar so po njegovem mnenju zelo potrebni. Zinke je bil v preteklosti pripadnik posebnih enot ameriške mornarice Tjulnjev.

Senat je do zdaj potrdil 16 od 22 kabinetnih položajev v novi ameriški administraciji pod Trumpovim vodstvom. Potrditi morajo še ministra za stanovanja in urbani razvoj, ministra za kmetijstvo, ministra za delo, nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti in trgovinskega predstavnika ZDA, ki ob Trumpovi želji po spreminjanju vseh mednarodnih trgovinskih sporazumov ne bo imel preprostega dela.