Šlo je za prvo srečanje zunanjih ministrov ZDA in Rusije, odkar je predsedniški položaj v ZDA prevzel Donald Trump. Foto: Reuters
Šlo je za prvo srečanje zunanjih ministrov ZDA in Rusije, odkar je predsedniški položaj v ZDA prevzel Donald Trump. Foto: Reuters
Rex Tillerson
Udeležba na dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov članic skupine G20 je prvi Tillersonov mednarodni nastop po prevzemu ministrskega položaja na začetku meseca. Foto: EPA

"ZDA bodo razmislile o sodelovanju z Rusijo, če bomo našli področja praktičnega sodelovanja, ki bi koristila ameriškemu ljudstvu," je po srečanju dejal Tillerson in dodal: "Če se ne bomo strinjali, bodo ZDA branile svoje interese, svoje vrednote in tiste svojih zaveznikov."

Ob tem je Rusijo pozval, naj izpolni svojo zavezo o prekinitvi ognja v Ukrajini glede na dogovor iz Minska ter prispeva k umiritvi razmer na tem območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov je pogovore označil za produktivne. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Tass, sta z ameriškim kolegom potrdila zavezanost boju proti terorizmu, dodal pa je, da nista razpravljala o ameriških sankcijah proti Rusiji. "Seveda ne moremo rešiti vseh težav (...), vendar pa se moramo na področjih, kjer imamo skupne interese, premakniti naprej," je po poročanju AFP-ja še povedal Lavrov. Dodal je, da se bosta ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump srečala takoj, ko bo mogoče.

Lavrov: Rusija se ne vmešava
Odnosi med ZDA in Rusijo so pod posebnim drobnogledom tudi zaradi poročil o povezavah med ljudmi iz Trumpove administracije in Moskve. Kot so poročali ameriški mediji, je tako decembra, torej še pred Trumpovim prevzemom položaja, njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn po telefonu o občutljivih temah govoril z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom. Flynn je moral zaradi tega odstopiti s položaja. Že pred srečanjem je o poročilih o povezavah med sodelavci ameriškega predsednika in Rusijo Lavrov zagotovil, da se "Rusija ne vmešava v notranje zadeve drugih držav".

Udeležba na dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov članic skupine G20 je sicer prvi Tillersonov mednarodni nastop po prevzemu ministrskega položaja na začetku meseca. Prav nova zunanja politika ZDA bo ena izmed osrednjih tem zasedanja.

Mattis: ZDA še niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo
Medtem je ameriški obrambni minister James Mattis v Bruslju dejal, da ZDA trenutno še niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo. Mattis se je tako odzval na poziv ruskega kolega Sergeja Šojguja k vzpostavitvi tesnejših vezi med državama. Ob tem je Mattis izpostavil, da mora Rusija najprej spoštovati mednarodno pravo, nato bo mogoče krepiti vezi, dejal pa je še, da se bodo poskušali politični voditelji obeh držav dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju.

Čeprav po Mattisovih besedah ZDA in Rusija še niso pripravljene na vojaško sodelovanje, sta se medtem v Bakuju sešla vojaška poveljnika obeh držav, načelnik združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Joe Dunford in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov. Med drugim sta govorila o možnostih sodelovanja v boju proti t. i. Islamski državi. Generala sta po izjavi ruskega ministrstva izmenjala stališča glede rusko-ameriških odnosov in varnostnega položaja po svetu ter določila mogoča področja sodelovanja pri izboljšanju varnosti vojaških dejavnosti ter zmanjševanju tveganj in nesreč. Ameriško obrambno ministrstvo zagotavlja, da ne gre za politično srečanje, ampak za tehnični sestanek, ki je bil dogovorjen več mesecev prej.