Od enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, je prišlo le do nekaj manjših incidentov. Foto: Reuters
Od enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, je prišlo le do nekaj manjših incidentov. Foto: Reuters

Očitno je, da se na severu Kosova srbska večina upira neodvisnosti, je dejal Andrew Sparks za srbski Blic in dodal, da bo za sprejetje kosovske suverenosti na tem območju treba še počakati. Težava je, da na severu Kosova ni vladavine prava in da je območje "preveč odprto za kriminal in kriminalce, in to na škodo tako Srbije kot Kosova".

Na trditev, da to ne velja le za sever Kosova, temveč za celo državo, je odgovoril, da je sicer res, da sta organizirani kriminal in korupcija na Kosovu res velika težava, a da to ni posebnost Kosova, temveč celotne regije. "Vem, da ima Kosovo takšen sloves. Ravno zato je EU poslal največjo misijo do zdaj. Ne pravim, da je na Kosovu vse v redu, vendar ni raj za kriminalce," je dejal Sparks.

Na vprašanje o zahtevi EU-ja, da naj Srbija popusti glede članstva Kosova v mednarodnih organizacijah, Sparks ni skrival, da je Velika Britanija naklonjena neodvisnosti Kosova. "Kosovske oblasti spodbujamo, da postanejo članice pod obstoječimi pogoji, v okviru sistema Unmika, ne samo zato, da bi imele od tega koristi, temveč da bi prevzele odgovornost," je pojasnil.

T. V.