Svet
Vodstvo Sinn Feina
Sinn Fein ima novo vodstvo: predsednica stranke je Mary Lou McDonald, podpredsednica pa MIchelle O'Neill. Foto: Reuters
Leo Varadkar
Irski premier Varadkar prihaja v Belfast, da bi pomagal premostiti politično krizo. Foto: Reuters
Severnoirska vlada in parlament že več kot leto dni nista operativna. Foto: Reuters

Dodaj v

Severna Irska po več kot letu dni vendarle bliže koncu politične krize

Sinn Fein po 35 letih zamenjal predsednika
12. februar 2018 ob 10:06
Dublin - MMC RTV SLO, Reuters

Severna Irska je že več kot leto dni v politični krizi, saj stranki Sinn Fein, na čelu katere je po menjavi vodstva po 35 letih prvič ženska, in Demokratična unionistična stranka ne najdeta skupnega jezika. Zdaj na "pomoč" prihajata tudi britanska premierka Theresa May in irski premier Leo Varadkar.

Politična kriza se je začela, ko se je Sinn Fein pred dobrim letom umaknil iz vladne koalicije s svojo tekmico, Demokratično unionistično stranko (DUP), kot razlog pa navedel, da je DUP ne obravnava kot enakovrednega partnerja. Povod za razpad koalicije so bila nesoglasja glede sporne sheme o ogrevanju z obnovljivo energijo, ki je davkoplačevalce stala več deset milijonov evrov.

Kljub večkratnim pogajanjem stranki od tedaj nikakor ne najdeta skupnega jezika pri iskanju poti do dogovora, kar po mnenju kritikov vpliva tudi na položaj Severne Irske v procesu pogajanj o brexitu. Natančneje rečeno, o položaju Severne Irske je zaradi dejstva, da nima političnega vodstva, ki bi glasno zagovarjalo njene interese, se zelo malo govori, čeprav naj bi imel izstop iz EU-ja zanjo večje posledice kot za kateri koli drug del britanske države.

Danes v Belfast prihaja britanska premierka Theresa May. Kot so sporočili z njenega urada, bo Mayeva politične voditelje opomnila na "številne pereče teme, ki se tičejo Severne Irske". Britanska premierka naj bi sicer pohvalila najnovejši razvoj dogodkov v pogajanjih, DUP in in Sinn Fein sta namreč v petek sporočila, da sta stranki vendarle naredili korak naprej v pogajanjih, ki se bodo nadaljevala ta teden. London je zaradi politične krize na Severnem Irskem sicer že sprejel več ukrepov, s katerimi je po več kot desetletju neposredno vladal temu delu države. Lani je tako sprejel tudi proračun. Številni Severni Irci se sicer bojijo, da bi lahko neposredna oblast Londona še dodatno destabilizirala politično ravnotežje med strankama, ki sta bili v skladu z dogovorom iz leta 1998 na oblasti od leta 2007.

V severnoirsko prestolnico danes prihaja tudi irski premier Leo Varadkar, ki je v nedeljo London posvaril, da se mu izteka čas za predstavitev načrta o ureditvi odnosov z EU-jem po izstopu Velike Britanije iz evropske povezave. Podobno kot Mayeva bo obisk v Belfastu tudi Varadkar izkoristil za spodbujanje dialoga med Sinn Feinom in DUP-om.

Bo imela gelščina enak status kot angleščina?
Potem ko sta stranki pretekli teden po premoru znova sedli za pogajalsko mizo, naj bi se ta teden zedinili še glede zadnjega niza vprašanj, med katerimi so istospolne poroke, ki so na Severnem Irskem nezakonite, pogajali pa se bodo tudi o pravicah irsko govorečih državljanov (Sinn Fein za gelščino zahteva enak status, kot ga ima angleščina, medtem ko DUP temu nasprotuje) in financiranju preiskav smrti v času večdesetletnega sektaškega nasilja med katoličani in protestanti, ki se je končalo z mirovnim dogovorom leta 1998.

Sinn Fein po 35 letih z novim vodstvom
Nov veter v pogajanjih pomeni tudi menjava na čelu Sinn Feina. Ta ima namreč po 35 letih novega voditelja, na sobotnem kongresu je Gerryja Adamsa nasledila Mary Lou McDonald. V svojem prvem govoru je slednja poudarila, da želi zmago na referendumu o irski enotnosti in da je čas za "inovativne in moderne načine za napredek naših politik". Izrazila je prepričanje, da je treba Sinn Fein prevetriti, da bo postala stranka, ki bo pripravljena na uresničitev cilja: zmage na volitvah. V svojem govoru je tudi opomnila, da brexit predstavlja resno nevarnost za blaginjo ter gospodarsko, socialno in politično življenje na Irskem.

Adams je ob svojem slovesu dejal, da je prepričan, da bo Sinn Fein z McDonaldovo še močnejši. "Napredek je bil narejen, toda še vedno so ovire. Toda, kot sem rekel našim unionističnim prijateljem, to je zadnja možnost za dogovor."

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
zeuss-zeng
# 12.02.2018 ob 11:01
Severna Irska po več kot letu dni vendarle bliže koncu politične krize
--------------
če te dve ženski pogledam dobim občutek da se je pri njih kriza šele pričela ...
HOR
# 12.02.2018 ob 13:10
"...Povod za razpad koalicije so bila nesoglasja glede sporne sheme o ogrevanju z obnovljivo energijo, ki je davkoplačevalce stala več deset milijonov evrov..."

...
Ne gre se le za več deset milijonov evrov ampak za več, kot 500 milijonov € škode...
Primer S Irske pri subvencijah za OVE - obnovljive vire energije je tipičen primer in opozorilo ( tudi za Slovenijo...) kam lahko pripeljejo pritiski s strani EU in klimatsko zelenih za iracionalno subvencioniranje OVE, saj je shema subvencioniranja OVE predvidevala plačevanje ( z javnim denarjem) več subvencije za porabljeno enoto energije, kot pa je ta energija stala, kar imenujejo tudi "Cash for Ash" ali denar za pepel, ker je na primer pri kurjenju biomase šel denar naravnost v pepel, saj so mnogi posledično kurili več, kot je potrebno (namesto varčevali z kurjavo in energijo...) samo, da bi zaslužili s subvencijami...
LINK
www.thegwpf.com/northern-ireland-crisis-deepens-over-green-energy-scandal/
LINK
https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_Heat_Incentive_scandal
LINK
www.thegwpf.com/subsidies-to-renewables-lessons-from-northern-irelands-renewable-heat-fiasco/
Skippy
# 12.02.2018 ob 12:00
Če bi to bilo pri nas bi bili krivi komunisti ali pa javni sektor.

Kdo pa bi drugi lahko bil kriv? Saj se javni sektor ne more zmenit; ker pa je ta vedno levi pri nas, je torej komunističen.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 11:29
Še malenkost, ki veliko pove: v gelščini, tako kot v gorenjščini, rečejo "deklič" v moškem spolu.
HOR
# 12.02.2018 ob 17:06
@Skippy
# 12.02.2018 ob 12:33

V ceno vsega kar kupiš so vračunane obresti, ki se na koncu stekajo na račune nekaj lastnikov največjih svetovnih bank...
Tako, da v vsakem primeru delaš za druge, parazitiraš pa na deležu minulega dela naših prednikov, ki ga nisi plačal.
In to velja za vse...
zeuss-zeng
# 12.02.2018 ob 13:13
Skyppy
In zakaj bi jaz in drugi morali delati za tebe in tvoj žep oz. tvoje ekonomske pravice?
---------------------
saj ti sploh ni treba delati za drugega če tega nočeš - to je tvoja pravica - vendar se v takem primeru moraš izseliti ali osamiti v čisti politično ekonomski sistem kjer boš delal samo za sebe in ti nihče ne bo pomagal na noben način . Le da tam obstaja nevarnost - če boš izgubil službo , zbolel ali bankrotiral bo treba tudi napraviti vozel okrog vratu ali poginiti v jarku ...nič ne rečem - tudi to je opcija ampak dvomim, da imaš za to dovolj jejc...
Homer.
# 12.02.2018 ob 13:06
Skippy
# 12.02.2018 ob 12:33
Vse ostale pravice razen ekonomskih si namreč človek mora priboriti sam....

In zakaj bi jaz in drugi morali delati za tebe in tvoj žep oz. tvoje ekonomske pravice?
----------------------
Zato ker v družbi ne moreš biti samozadosten in si zato odvisen od drugih, ki pa imajo tudi ekonomske pravice.
Šolstvo, zdravstvo, varstvo, policija in še xy pač ni od Boga dano in nihče ne bo delal zastonj
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 11:28
Iz 5. ali 6. stoletja obstajajo zapisi, ki kažejo Irke kot samostojne in gajstne ženske. Medtem ko so na evropski celini o možitvi hčera odločali moški, so se Irke same pogajale s snubci. Tako da ne mi mahat čez tidve dečvi :D
KLIPAN
# 12.02.2018 ob 10:28
Irska leto dni brez vlade, Nemčija že skoraj pol leta brez vlade.....
Če bi to bilo pri nas bi bili krivi komunisti ali pa javni sektor.
Skippy
# 12.02.2018 ob 12:33
Vse ostale pravice razen ekonomskih si namreč človek mora priboriti sam....

In zakaj bi jaz in drugi morali delati za tebe in tvoj žep oz. tvoje ekonomske pravice?
zeuss-zeng
# 12.02.2018 ob 12:08
skippy
Če razmišljamo po moško nam gre še predobro, če razmišljamo po žensko nikoli ni dovolj razvajanja , torej nam gre slabo ... komunizem je napravil napako ko je po izredno pozitivni ekonomski enakosti hotel izenačiti tudi obče človeške pravice ... Vse ostale pravice razen ekonomskih si namreč človek mora priboriti sam....
Kazalo