Kim Dong Čul je bil obsojen vohunjenja. Dejanje je priznal, a v Severni Koreji so prisilna javna priznanja takšnih dejanj pogosta. Foto: Reuters
Kim Dong Čul je bil obsojen vohunjenja. Dejanje je priznal, a v Severni Koreji so prisilna javna priznanja takšnih dejanj pogosta. Foto: Reuters

62-letni Kim, rojen v Južni Koreji, je bil aretiran oktobra lani. V Pjongjangu je pred novinarji nato dejal, da ga je plačala južnokorejska obveščevalna služba oziroma njeni agenti, poroča BBC. Z južnokorejskimi obveščevalci naj bi ga seznanili ameriški obveščevalci.

Severnokorejske oblasti so sicer dejale, da je imel Kim v času aretacije pri sebi USB-ključek, ki je vseboval vojaške in jedrske skrivnosti. Aretiran je bil v posebni gospodarski coni Rason.

ZDA so Severno Korejo že večkrat obtožile, da njihove državljane izkorišča kot figure v diplomatski igri. Pjongjang to zanika. Marca je bil recimo ameriški študent Otto Frederick Warmbier obsojen na 15 let težkega dela zaradi poskusa kraje nekega propagandnega znaka v hotelu in "zločinov proti državi".

Kimova obsodba v času novih izstrelitev
Do Kimove obsodbe je prišlo v času velikih napetosti. Severna Koreja je namreč nedavno izvedla več poskusov izstrelitve raket, januarja pa je izvedla svoj četrti jedrski poskus. Oboje sicer predstavlja kršitev sankcij Združenih narodov.

Pjongjang je v četrtek poskušal izstreliti dve balistični raketi srednjega dosega, a sta obe kmalu po izstrelitvi padli. Severna Koreja naj bi medtem kmalu izvedla svoj peti jedrski poskus.