Pjongjang po seriji uspešnih preizkusov z zadnjo izstrelitvijo rakete ni uspel. Na fotografiji je severnkorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: EPA
Pjongjang po seriji uspešnih preizkusov z zadnjo izstrelitvijo rakete ni uspel. Na fotografiji je severnkorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: EPA

Zadnji poskus so zaznale ameriške in južnokorejske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Jonhap je šlo za raketo srednjega dosega musudan, ki bi lahko dosegla Južno Korejo in Japonsko ter tudi ameriška oporišča na tihomorskem otoku Guam. BBC poroča, da raketa še ni identificirana, vendar se sumi, da gre ravno za raketo musudan.

Doseg rakete je med 2.500 in 4.000 kilometri, to je bil njen prvi preizkus. V pristanišču Vosan so dve raketi namestili pred tremi tedni, je še poročala agencija Jonhap. Raketo musudan, ki je osnovana na ruski raketi R-27 in uporablja prilagojeno sovjetsko tehnologijo, je južnokorejska vojska prvič odkrila leta 2010. Za izstrelitev je pripravljena v 15 minutah.

Neuspeh na poseben dan
Današnji neuspešen poskus je bil ravno na dan, ko Severna Koreja praznuje rojstni dan ustanovitelja režima Kim Il Sunga, starega očeta sedanjega voditelja Kim Džong Una. Pjongjang vsako leto ta praznik zaznamuje z vojaškimi paradami in poskusi raket.

Spomnimo, januarja je Severna Koreja četrtič izvedla jedrski poskus, februarja pa je izstrelila raketo, ki so jo številni videli kot preizkus balistične rakete. V soboto je Pjongjang preizkusil tudi pogon medcelinske balistične rakete.

Varnostni svet ZN-a je zaradi preizkusov proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.