Kim Džong Un je okrepil svoj ugled doma in v tujini. Foto: EPA
Kim Džong Un je okrepil svoj ugled doma in v tujini. Foto: EPA

Z uspešno izstrelitvijo rakete v sredo je Severna Koreja prvič v zemeljsko krožnico umestila svoj satelit, potem ko sta se dva prejšnja preizkusa izstrelitve trifazne rakete izjalovila.

Gre za velik uspeh mladega voditelja Kim Džong Una in lepo popotnico v spomin na njegovega očeta Kim Džong Ila nekaj dni pred prvo obletnico njegove smrti.

Kim je ob praznovanju vstopa Severne Koreje v skupino držav, ki se lahko pohvalijo z vesoljsko tehnologijo, napovedal, da bodo še naprej razvijali svoj raketni program kljub opozorilom in obsodbam mednarodne skupnosti ter grožnjam z novimi sankcijami.

Po njegovih besedah so nove izstrelitve potrebne za "razvoj znanosti, tehnologije in gospodarstva".

V Pjongjangu so uspeh proslavili z velikim zborovanjem na osrednjem trgu Kim Il Sunga, poimenovanem po dedku Kim Džong Una in ustanovitelju komunistične Severne Koreje.

Južnokorejska mornarica je medtem našla ostanke severnokorejske rakete, ki bodo zdaj predmet natančne analize, ki jo bodo opravili civilni in vojaški strokovnjaki, pomagali pa jim bodo tudi kolegi iz najtesnejše zaveznice ZDA.

Tank z gorivom so našli na morskem dnu okoli 160 kilometrov zahodno od pristanišča Gunsan.

Že v četrtek so iz Seula sporočili, da severnokorejski satelit normalno kroži, vendar pa ni znano, ali tudi deluje.

Tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Kim Min Seok je pojasnil, da satelit kroži okoli Zemlje s hitrostjo 7,6 kilometra na sekundo in med 505 in 580 kilometri nad njeno površino, vendar ni znano, kakšno nalogo opravlja. Ali deluje brez težav, bo znano po okoli dveh tednih.