Japonska je zagrozila, da bo sestrelila severnokorejsko raketo, če bo ta kršila njen zračni prostor. Foto: EPA
Japonska je zagrozila, da bo sestrelila severnokorejsko raketo, če bo ta kršila njen zračni prostor. Foto: EPA

Izstrelitev rakete je bila sprva predvidena za obdobje med 10. in 22. decembrom, a so iz Pjongjanga v nedeljo sporočili, da bi jo zaradi tehničnih težav lahko preložili, nato pa so obdobje izstrelitve podaljšali do 29. decembra.

Omenjenih težav niso podrobneje pojasnili, južnokorejski mediji pa pišejo, da najnovejši satelitski posnetki kažejo na zamenjavo enega od delov. Sodeč po posnetkih, so v soboto nov, tretji del rakete unha-3, sicer že premaknili na izstrelitveno ploščad.

Z raketo zmotiti južne sosede?
Strokovnjaki napovedujejo, da bi se izstrelitev lahko zgodila 17. decembra, ko bodo v Severni Koreji praznovali prvo obletnico smrti voditelja Kim Džong Ila, ali 19. decembra, ko bodo v Južni Koreji predsedniške volitve.

To je drugi napovedan raketni preizkus po neuspeli izstrelitvi aprila letos, ko je raketa unha-3 (vesolje-3) neslavno končala v Rumenem morju. Severnokorejski strokovnjaki zagotavljajo, da so tokrat odpravili napako.

V Pjongjangu vztrajajo, da je poskus izstrelitve miroljubne narave s ciljem umestitve opazovalnega satelita v orbito. Po navedbah Severne Koreje bo prvi del rakete padel v Rumeno morje zahodno od Korejskega polotoka, drugi del pa v morje okoli 190 kilometrov vzhodno od Filipinov.

Opozorila z različnih koncev sveta
Mednarodna skupnost meni, da gre za poskus izstrelitve balistične rakete, kar je v nasprotju z resolucijami Združenih narodov, sprejetimi po dveh severnokorejskih jedrskih poskusih leta 2006 in leta 2009.

Japonska pa je sporočila, da so zaradi napovedane izstrelitve v polni pripravljenosti, nameščeni so tudi sistemi za obrambo pred raketami, ki bodo raketo uničili, če bi se izkazalo, da lahko pade na japonsko ozemlje. "Sprejeli smo vse potrebne ukrepe," je zagotovil japonski premier Jošihiko Noda.