Mejni prehod v industrijsko območje Kaesong. Foto: Reuters
Mejni prehod v industrijsko območje Kaesong. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un zadnje dni ne skopari s sovražnimi napovedmi. Foto: EPA
Napetost med Korejama ne popušča

V izjavi generalštaba severnokorejske vojske, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, še piše, da so ZDA uradno obvestili, da bodo njihove grožnje potolkli z "naprednimi manjšimi ... sredstvi za jedrski napad". "Trenutek eksplozije se hitro približuje," so še navedli in dodali, da bi lahko vojna na Korejskem polotoku izbruhnila "danes ali jutri". "Glede na to bo generalštab podvzel silovite praktične vojaške protiukrepe," je objavila KCNA.

Severna Koreja je sicer južnokorejskim delavcem preprečila dostop do skupne industrijske cone Kaesong, kar je le še nadaljnje stopnjevanje groženj in napetosti na Korejskem polotoku.

Severnokorejske oblasti so delavcem dovolile, da so zapustili kompleks Kaesong, a iz Južne Koreje vanj niso mogle vstopiti. "Južna Koreja obžaluje potezo in Severno Korejo poziva, naj prepoved nemudoma prekliče," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za združitev. "Zagotavljanje varnosti naših državljanov je naša glavna naloga, zato bo Južna Koreja sprejela vse potrebne ukrepe," so še sporočili.

Območje Kaesong, skupna industrijska cona, je pogosto barometer odnosov na Korejskem polotoku. V Kaesongu je približno 100 podjetij, kjer dela več kot 50.000 Severnih Korejcev in več sto južnokorejskih podjetnikov, ki morajo vsak dan zaprositi, da lahko vstopijo na območje.

Prepoved vstopa Južnih Korejcev na območje se ni zgodila prvič, leta 2009 je Pjongjang zaprl območje zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

"Dejanja Severne Koreje so nevarna in nepremišljena"
Odločitev je Severna Koreja je sprejela dan po tem, ko je Pjongjang sporočil, da bo znova zagnal svoj jedrski reaktor v Jongbjonu, ki naj bi ga uporabljali za proizvodnjo elektrike in za vojaške potrebe, in so ZDA sporočile, da je rožljanje z orožjem Severne Koreje nesprejemljivo.

Ameriški zunanji minister John Kerry je po pogovorih s svojim južnokorejskim kolegom Jun Bjung Sejem dejal, da so zadnja dejanja Severne Koreje "nevarna in nepremišljena". "Naj bom popolnoma jasen. ZDA bodo branile in zaščitile sebe in svojo zaveznico, Južno Korejo," je povedal vodja ameriške diplomacije.

Pjongjang grozi z vsesplošno vojno
Pjongjang zaradi sankcij mednarodne skupnosti, ki so se po jedrskem poskusu, ki ga je Severna Koreja izvedla 12. februarja, še okrepile, vse bolj grozi z "vsesplošno vojno". Pjongjang je prekinil vso komunikacijo s Seulom, prejšnji teden pa je izdal tudi ukaz za bojno pripravljenost vojske in usmeril svoje rakete proti ameriškim oporiščem na Guamu, Havajih in ZDA na celini. ZDA so zagrozili tudi s preventivnim jedrskim napadom, južni sosedi pa so sporočili, da preklicujejo premirje.

Zaradi vse bolj napetih odnosov je Južna Koreja na meji s severno sosedo postavila vojaško enoto, ki je v najvišji pripravljenosti, Washington pa je sporočil, da severnokorejske grožnje jemlje zelo resno, a da za zdaj ne opažajo nobene vidnejše mobilizacije severnokorejske vojske.

Napetost med Korejama ne popušča