Kim Džong Un se je ponoči sestal z najvišjimi predstavniki severnokorejske vojske, kjer je podpisal ukaz za pripravljenost vojaških enot za napad na ZDA. Foto: EPA
Kim Džong Un se je ponoči sestal z najvišjimi predstavniki severnokorejske vojske, kjer je podpisal ukaz za pripravljenost vojaških enot za napad na ZDA. Foto: EPA
Severna Koreja
Shoda v podporo odločitvi Kim Džong Una se je udeležilo na tisoče Severnokorejcev. Foto: Reuters
Severna Koreja pripravljena na napad

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da je voditelj Kim Džong Un ukaz podpisal na nočnem srečanju z najvišjimi predstavniki vojske. "Prišel je čas, da poravnamo račune z ameriškimi imperialisti," je povedal Kim in dodal: "V primeru lahkomiselnih ameriških provokacij morajo severnokorejske sile brez usmiljenja napasti ZDA, ameriška oporišča v Tihem oceanu, vključno s Havaji in Guamom, pa tudi tista v Južni Koreji".

Čeprav ni nobenih dokazov, da bi Pjongjang imel zmogljivosti za tovrstne vojaške napade, pa je Kim Džong Un dejal, da so pripravljeni. "Pri četrtkovem sodelovanju dveh ameriških, za radarje nevidnih bombnikov B-2, ki lahko nosita tudi jedrsko orožje, v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo, ni šlo zgolj za prikaz moči, temveč za ultimat ZDA, da bodo za vsako ceno sprožile jedrsko vojno," je povedal.

Tokratni Kimov ukaz pomeni le formalizacijo odločitve severnokorejske vojske, ki je v torek svoje strateške raketne enote postavila v stanje pripravljenosti, v sredo pa je prekinila še zadnjo vojaško telefonsko povezavo z južno sosedo.

Po Kimovi napovedi o vojaški pripravljenosti se je na tisoče Severnokorejcev v Pjongjangu udeležilo shoda v podporo odločitvi.

Povečano gibanje na meji med sosedama
Neimenovani predstavnik južnokorejske vojske je povedal, da je na položajih za izstrelitev raket srednjega in dolgega dosega v Severni Koreji mogoče videti močan porast dejavnosti, gibanja vozil in ljudi, a trditve ni mogoče preveriti. Tudi južnokorejsko obrambno ministrstvo tega ni komentiralo, poudarili so le, da so vsi strateški položaji v Severni Koreji pod nadzorom Seula in Washingtona.

"Provokacije Pjongjanga jemljemo resno"
Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je ob severnokorejskem rožljanju z orožjem povedal, da so se ZDA pripravljene odzvati na vse možnosti s strani Severne Koreje. "Jasno želim povedati, da provokacije Pjongjanga jemljemo zelo resno in da bomo nanje odgovorili," je povedal, ko je odgovarjal na vprašanja novinarjev glede udeležbe omenjenih bombnikov v vojaških vajah. V izjavi za javnost so na ministrstvu zapisali, da sta bombnika B-2 pokazala zmožnost ZDA, da lahko pomaga svojim zaveznikom ter hitro in natančno izvede napad dolgega dometa.

Poznavalci sicer pravijo, da grožnjam Pjongjanga ne gre pripisovati prevelike teže in da neposredna nevarnost vojne ne obstaja. "Gre za neizbežen in odmerjen odziv na ameriške bombnike, igra 'kdo bo prvi' z ZDA pa se bo nadaljevala," je povedal strokovnjak za Severno Korejo na južnokorejski univerzi Dongguk Kim Jong Hjun.

Pjongjang so ujezile nove sankcije Združenih narodov, ki so sledile tretjemu severnokorejskemu jedrskemu poskusu, ki ga je izvedla 12. februarja, ter združene vojaške vaje, ki jih vsako leto izvedejo ZDA in Južna Koreja.

Severna Koreja pripravljena na napad