Kitajskega predsednika Ši Džinpinga je sprejela južnokorejska predsednica Park Geun Hje. Foto: Reuters
Kitajskega predsednika Ši Džinpinga je sprejela južnokorejska predsednica Park Geun Hje. Foto: Reuters
Ši Džinping
Kitajskega predsednika so sprejeli navdušeni Južnokorejci. Foto: Reuters

Kitajski predsednik Ši Džinping je danes začel dvodnevni obisk Južne Koreje, kjer ga gosti južnokorejska predsednica Park Geun Hje. Tokratni obisk naj bi utrdil dobre osebne vezi, ki sta jih stkala predsednica Parkova in predsednik Ši, ko je ona pred letom dni obiskala Kitajsko. Kitajska in Južna Koreja sta formalne diplomatske odnose navezali šele leta 1992, po koncu hladne vojne, a sta državi nato razvili tesne gospodarske in kulturne odnose.

Ši: Korejski polotok brez jedrskega orožja
Kot je bilo pričakovati, je bila ena glavnih tem pogovorov severnokorejski jedrski program, ki mu obe državi nasprotujeta in ki je že več let jabolko spora za države v regiji. Sogovornika sta povedala, da nasprotujeta jedrskemu orožju na Korejskem polotoku, Ši pa je ob tem dejal, da bi se moral Korejski polotok skozi dialog in pogajanja povsem znebiti jedrskega orožja.

Sogovornika sta se dogovorila še, da bosta državi do konca leta končali prostotrgovinska pogajanja in na vrhu v Seulu podpisali dokončni dogovor. Dorekla sta tudi nekatere ukrepe, ki bi spodbujali investicije na kitajskem kapitalskem trgu.

Odnosi med Pekingom in Pjongjangom niso najboljši
Kitajska je tradicionalna zaveznica Severne Koreje, a vse od smrti nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila decembra 2011 še ni imela dvostranskega obiska na najvišji ravni. Severno Korejo je kitajski predsednik zadnjič obiskal leta 2005, ko je državi še predsedoval Hu Džintao, sedanji severnokorejski voditelj Kim Džong Un od prevzema oblasti še ni obiskal Kitajske.

"Jasno je, da obstajajo napetosti med Kim Džong Unom in Ši Džinpingom, a obstaja dovolj možnosti za izboljšanje njunega odnosa," je prepričan strokovnjak za Kitajsko na seulski univerzi Jonsej John Deluri.

Kitajske oblasti so ob tem ostro zavrnile namigovanja, da naj bi bila odločitev Šija, da obišče Južno namesto Severne Koreje, graja za Pjongjang. "Kitajska ostaja v prijateljskih in kooperativnih odnosih z vsemi svojimi sosedami," je v sredo dejal namestnik kitajskega zunanjega ministra Liu Zhenmin. Severna Koreja je dan pred obiskom kitajskega predsednika v Seulu že tretjič v tednu dni v morje poskusno izstrelila rakete kratkega dosega.

Govora tudi o Japonski?
Ši je v Južno Korejo pripotoval dva dni po tem, ko je vlada japonskega premiera Šinza Abeja sprejela odločitev, s katero bo japonska vojska dobila več pristojnosti v tujini. Pogovori v Seulu se bodo gotovo dotaknili tudi tega vprašanja, saj sta bili obe državi v preteklosti žrtvi japonskega militarizma.