V soboto bo v Zagrebi potekala osma gejevska parada ponosa. Foto: EPA
V soboto bo v Zagrebi potekala osma gejevska parada ponosa. Foto: EPA

Hrvaška čista stranka prava in drugi hrvaški nacionalisti so somišljenike pozvali k protigejevskemu shodu, na katerem bi izrazili nestrinjanje z organizacijo Parade ponosa v hrvaški prestolnici.

Že od napovedi protigejevskega shoda so se pojavila ugibanja, ali bodo oblasti prepovedale to manifestacijo nestrpnosti, in po pisanju časopisa Jutarnji list, ki se sklicuje na visokega policijskega uradnika, obstaja verjetnost, da bo shod prepovedan z razlogom, da v istem času na enem mestu ne moreta potekati dva shoda. Poleg tega je sporen tudi poziv različnim fašističnim skupinam k udeležbi na shodu.

Na pozive nekaterih politikov k prepovedi shoda so se v četrtek oglasili tudi organozatorji, ki so omenjene politike označili za manipulatorje, in zavrnili obtožbe, da gre za neonacistični shod. "Mar ne bi bilo treba prepovedati tudi gejevsko parado, saj žali čustva nekaterih," so se še vprašali hrvaški nacionalisti.

Pretekle Parade ponosa v Zagrebu so zaznamovali incidenti in nasprotniki homoseksualcev so pogosto tudi fizično napadli udeleženca parade, tako da je bilo ob njih vedno veliko policistov.

G. V.