Ši je zavihal rokave in začel uresničevati obljube o neizprosnem boju proti korupciji. Foto: EPA
Ši je zavihal rokave in začel uresničevati obljube o neizprosnem boju proti korupciji. Foto: EPA

Stalni komite komunistične partije Kitajske pod vodstvom predsednika Ši Džinpinga je sklenil preveriti poslovanje vseh najvišjih partijskih in državnih organov, ki so bili doslej izvzeti iz protikorupcijske kampanje.

Politično najmočnejši organ kitajske države, politbiro komunistične partije, je sklenil, da bodo preverili finančno poslovanje vseh najvišjih državnih in partijskih organov za več let nazaj, skupaj naj bi šlo za 140 oddelkov, kar potrjuje, da skuša predsednik Ši porezati lovke korupcije pri samem viru.

Doslej je namreč veljalo nekakšno nenapisano pravilo, da so bili najvišji državni in partijski organi in funkcionarji izvzeti iz te kampanje. Nedavna aretacija nekdanjega člana politbiroja Džovu Jongkanga, ki je bila pristojen za nadzor vseh kitajskih varnostnih organov, je bila napoved, da bodo poslej padale glave tudi v najvišjih vrhovih.

Njegova družina naj bi razpolagala z nepojmljivimi 14 milijardami dolarjev ukradenega državnega premoženja. Prejšnji teden so obsodili na smrtno kazen v opomin javnosti zaradi korupcije prvega direktorja enega od državnih podjetij, ki je v Gvandžovu poneveril skoraj 50 milijonov dolarjev.

Ši je ponovno zahteval tudi od vojske, da zaostri boj proti korupciji, na tnalu pa je tudi 3.200 visokih uslužbencev, ki so svoje družine poslali na varno v tujino. Tako obsežnega čiščenja korupcije doslej verjetno ni opravila še nobena država na svetu.

Kitajska brez milosti do korupcije
Kitajska brez milosti do korupcije