Razdejanje po smrtonosnem napadu na tržnico v Atarebu. Foto: Reuters
Razdejanje po smrtonosnem napadu na tržnico v Atarebu. Foto: Reuters

Očividci so poročali o treh zaporednih letalskih napadih, ki so popolnoma razdejali mestno tržnico. Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo panične civiliste, ki odnašajo poškodovane, in razdejanje na tržnici, na kateri je bilo več kot sto stojnic, poroča BBC.

Tako Sirski observatorij za človekove pravice kot skupina Sirska ljudska obramba, katere reševalci so znani tudi kot bele čelade, sta najprej navajala 53 smrtnih žrtev, število pa se je povišalo, ker je več poškodovanih zaradi poškodb umrlo. Med njimi je tudi pet otrok.

Atareb del "varnih območij"
Mesto Atareb je po poročanju BBC-ja pod nadzorom sirskih opozicijskih sil in džihadistične skupine, nekdaj povezane z Al Kaido. V njem je nastanjenih več deset tisoč notranje razseljenih beguncev. Atareb je del varnih območij, kjer velja prekinitev ognja med Asadovimi silami in uporniki. Varna območja sta za zmanjšanje nasilja uvedla Rusija in Iran, ki podpirata Asadovo vlado in Turčija, ki podpira uporniške opozicijske skupine. Eno izmed teh območij obsega pokrajino Idlib, zraven pa še dele sosednjih pokrajin Hama, Alep in Latakija.

Novinar proopozicijskega portala Zaman Al Vasl Ahmad Primo je tvitnil, da so napad izvedla tri ruska vojaška letala.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se v ponedeljek v Sočiju zavzela za okrepitev prizadevanj za politično rešitev vojne v Siriji.