Potem ko je bilo videti, da je IS že izgubil nadzor nad Albu Kamalom, je džihadistom uspelo pregnati milice s podporo Irana. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Potem ko je bilo videti, da je IS že izgubil nadzor nad Albu Kamalom, je džihadistom uspelo pregnati milice s podporo Irana. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Abu Bakr Al Bagdadi
Pred tremi leti je na območju Iraka in Sirije vodja IS-ja Abu Bakr Al Bagdadi oznanil kalifat, zdaj pa je IS na območju skoraj premagan. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Poročilo AI-ja je nastalo na podlagi 134 intervjujev, ki so jih opravili med aprilom in septembrom letos. V intervjujih so sodelovali preseljeni prebivalci, ki so bili priča obleganjem in napadom, humanitarni delavci in strokovnjaki, novinarji in člani ZN-a. Na fotografiji je sirski predsednik Bašar Al Asad. Foto: Reuters

Plemenski vodje, prebivalci in Sirski observatorij za človekove pravice sporočajo, da so šiitske milice padle v zasedo in bile prisiljene mesto zapustiti. Borce libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki so v Siriji združili sile z iraškimi šiitskimi borci, naj bi presenetili džihadisti, ki so se skrivali v rovih v središču mesta.

Šiitski borci so po večmesečnem močnem ruskem obstreljevanju, v katerem je umrlo na desetine civilistov in ki je povzročilo obsežno uničenje, sprožili kopensko ofenzivo na mesto v vzhodni sirski pokrajini Deir al Zor, poroča Reuters.

"Pripadniki Islamske države so sprožili nenadne napade s samomorilskimi napadalci in raketnimi napadi, potem ko so iranske milice nasedle temu, da je IS že zapustil mesto," je dejal plemenski vodja Katan Ganam Al Ali.

Že razglasili zmago nad IS-jem
Sirska vojska je v četrtek sicer razglasila zmago nad IS-jem. Kot je sporočila, je zasedba Albu Kamala pomenila propad triletne vladavine džihadistov v tem delu Sirije. Zdaj sirska vojska ni omenila izgube nadzora nad mestom, Hezbolah pa je sporočil, da so skrivališča IS-ja zahodno od mesta na udaru močnih zračnih napadov.

V nedeljo so se nadaljevali zračni napadi, domnevno ruski, na mesto in njegovo obrobje. Od petka je po poročanju Observatorija in prebivalcev umrlo najmanj 50 civilistov, večinoma žensk in otrok.

Ob tem so iranske milice, ki so se morale umakniti, obstreljevale vasi vzhodno od mesta, kjer je na stotine družin, ki so pobegnile iz Albu Kamala, našlo zatočišče.

Samo v enem napadu na mesto Sukarija, vzhodno od Albu Kamala, je umrlo najmanj 30 ljudi, pripadnikov treh družin, sta dejala dva nekdanja prebivalca, ki sta v stiku s sorodniki. Na udaru sta tudi vasi Maršada and Susa.

Mesto pomembno zaradi dobave orožja
Mesto Albu Kamal je džihadistom pomembno zaradi dobave in komunikacije med Sirijo in Irakom. Nadzor IS-ja nad tem mestom in Al Kaimom na iraški strani meje je prekinil povezavo na strateški avtocesti Bagdad-Damask, ki je sirskemu režimu dolgo pomenila pomembno pot za dobavo iranskega orožja.

Sirska opozicija in nekatere zahodne države medtem opozarjajo, da vojaška podpora Irana in šiitskih milic sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu spodbuja sektaštvo v sirski vojni, saj naj bi radikalizirala sunitske upornike, poroča Reuters. Sirska vojska je sicer močno odvisna od šiitskih milic in ruske vojaške moči.

Amnesty International: Zločini sirske vlade proti človeštvu
Medtem mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) sporoča, da so obleganja, nezakonita ubijanja in prisilne preselitve sirskih vladnih sil, zaradi katerih več tisoč civilistov živi v negotovosti, zločini proti človeštvu.

AI sporoča, da naj bi sirska vlada med avgustom lani in marcem letos v šestih regijah v bližini Damaska in v mestih Alep, Idlib in Homs uvedla politiko "predaja ali smrt", poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Cilj sirske vlade, da nadvlada opozicijske skupine, je s cinično uvedbo te taktike sprožil pogubno kombinacijo obleganj in bombnih napadov," je povedal predstavnik organizacije Philip Luther. "Ti so bili del sistematičnega in razširjenega napada na civiliste do mere zločina proti človeštvu," je bil kritičen.

AI krivdo pripisuje tudi oboroženim opozicijskim skupinam, vendar naj bi bili njihovi zločini storjeni v manjši meri kot pri vladnih silah. AI je med drugim tudi pozval vse države k pomoči ZN-u pri preiskavi in h kazenskemu pregonu odgovornih.