Po napadu je odjeknilo več eksplozij. Foto: EPA
Po napadu je odjeknilo več eksplozij. Foto: EPA
Izraelsko bojno letalo
Očividci naj bi v času eksplozije v zraku videli letala, je poročal sirski Observatorij za človekove pravice. Foto: EPA
Raketa fateh 110
Fateh 110 so rakete zemlja-zemlja kratkega dosega. Foto: EPA

Izrael je že drugič ta teden napadel cilje v Siriji. Tarča je bil vojaški raziskovalni center v Damasku, kjer naj bi bile skladiščene iranske rakete, ki so bile namenjene Hezbolahu.

Po pričevanju očividcev je v bližini centra Džamraja v Damasku odjeknila silovita eksplozija, na udaru pa naj bi bili tudi vojaški položaji v bližini centra. Džamrajo, ki je okoli 15 kilometrov oddaljena od meje z Libanonom, so Izraelci obstreljevali že januarja.

BBC-jevi viri so poročali o močni eksploziji, ki so jo okoliški prebivalci čutili kot "blag potres", kar bi lahko pomenilo, da so rakete zadele podzemni del centra. Režimu predsednika Al Asada naklonjena državna televizija pa je napad označila kot "moralno spodbudo teroristom, ki se opotekajo pod napadi naše veličastne vojske".

Zaradi napada se je na izredni seji sešel sirski državni vrh. Sirski minister za informiranje Omran Zoabi je dejal, da izraelski napad na tri tarče v okolici Damaska "odpira vrata vsem možnostim".

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da izraelski napad na vojaške cilje v Siriji dokazuje sodelovanje med Izraelom, terorističnimi skupinami in Fronto Al Nusra, kjer so zbrani pripadniki Al Kaide, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

Izrael je raketni napad na sirsko ozemlje izvedel že v petek, cilj pa naj bi bila prav tako pošiljka orožja, namenjena libanonskemu gibanju Hezbolah.

Po besedah neimenovanega vira pri zahodnih obveščevalnih službah so bile v napadenem skladišču skrite iranske rakete fateh-110.

V petkovem napadu izraelska letala niso kršila sirskega zračnega prostora, ampak so napadla z libanonskega ozemlja. Tokrat ni znano, ali so izraelski lovci vstopili v sirski zračni prostor, čeprav so priče poročale, da so v času eksplozije videle na nebu letala.

Obama potrditev napada prepušča Izraelu
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da se ima Izrael pravico zaščititi pred pošiljkami orožja Hezbolahu, a ne on ne uradni Tel Aviv izraelskega napada nista želela potrditi. Obama je dejal, da "potrditev ali zanikanje" prepušča izraelski državi, in dodal, da ZDA tesno sodelujejo z Izraelom "vedoč, da so zelo blizu tako Sirije kot Libanona".

"Ne odzivamo se na taka poročila," pa je bilo kratko in jasno sporočilo tiskovne predstavnice izraelske vojske.

Neimenovani visoki izraelski vir je potrdil, da so izvedli napad na vojaški raziskovalni center v bližini Damaska. "Napad je bil zelo blizu letališča, cilj pa so bile iranske rakete, namenjene Hezbolahu," je pojasnil omenjeni vir.

Iran bi uril sirske vojake
Izraelski napad so ostro obsodili v Iranu. "Napad sionističnega režima bo samo skrajšal njegov lasten obstoj," je dejal iranski obrambni minister Ahmad Vahidi. Teheran je obenem obtožil ZDA, da so podprle zračne napade.

Poveljnik iranske kopenske vojske, general Ahmad Reza Purdastan, pa je sporočil, da je Iran pripravljen uriti sirsko vojsko, če bo Sirija to želela. "Kot muslimanska država podpiramo Sirijo, in če obstaja potreba po urjenju, jim ga bomo ponudili, a ne bomo dejavno sodelovali v operacijah," je dejal Purdastan.