Nadzor nad Palmiro je ključ do obvladovanja obsežnega puščavskega območja. Foto: EPA
Nadzor nad Palmiro je ključ do obvladovanja obsežnega puščavskega območja. Foto: EPA

S pomočjo ruske zračne podpore je sirskim vladnim silam uspelo vstopiti v sosesko Haj al Garf na jugozahodu mesta, a napredovanje je zelo počasno zaradi min, ki so jih položili džihadistični borci, je sporočil sirski observatorij in dodal, da vladne sile napredujejo proti mestu tudi s severa.

Viri v sirski vojski so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili napredovanje s severozahoda, kjer so prav tako vstopili v mesto, potem ko so prevzeli nadzor nad delom Doline grobnic.

Zavzetje Palmire bi bila pomembna strateška in tudi simbolična zmaga za sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj je nadzor nad mestom ključ do obvladovanja obsežnega puščavskega območja, ki se razteza od osrednje Sirije pa vse do iraške meje.

Kruta okupacija skrajnežev
Odkar so skrajneži IS-ja maja lani zavzeli Palmiro, t. i. "puščavski biser", so razstrelili več starodavnih templjev, uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine, in pokradli arheološke predmete, stare več tisoč let.

Po okupaciji džihadistov je v mestu ostalo le okoli od 15 do 70 tisoč prebivalcev, ki so bili priča številnim grozotam, med drugim javnim obglavljanjem v antičnem amfiteatru. Sirski observatorij za človekove pravice navaja, da so v mestu ostali le tisti, ki so preveč revni, da bi lahko pobegnili.