Palmira velja za eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Palmira velja za eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Skrajneži ogrožajo svetovno dediščino

Skrajneži, ki so v sosednjem Iraku opustošili že več antičnih mest, so bili od neprecenljive kulturne dediščine Palmire oddaljeni le še kakšen kilometer.

Po navedbah guvernerja province Talala Barazija je vojska ponovno zavzela severne predele mesta Tadmur, današnjega "naslednika" antične Palmire. "Danes imamo dobre novice, veliko bolje se počutimo," je komentiral sirski direktor za antične umetnine Maamun Abdul Karimn. Kot je še dejal, te niso poškodovane, kar pa še nikakor ne pomeni, da je nevarnost minila in da je strah odveč.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, ki ima svoje vire na terenu v Siriji, je pozneje sporočil, da je bilo v spopadih za Palmiro v zadnjih dneh ubitih okoli 300 ljudi - okoli 120 vojakov in pripadnikov milic ter podobno število džihadistov, poleg tega pa še skoraj 60 civilistov. Kot je še opozoril observatorij, so nekateri pripadniki IS-ja od dragocenosti v Palmiri še vedno oddaljeni le kakšen kilometer, spopadi v severnem predmestju Palmire pa se nadaljujejo.

Srdit odpor vladnih sil
Džihadisti so pretekli teden sprožili bliskovito ofenzivo za zavzetje puščavskega mesta. To je sprožilo množičen beg iz Tadmurja, kjer sicer živi kakih 70.000 ljudi.

Potem ko so v soboto prišli že skorajda povsem na cilj in zavzeli severni del mesta, so naleteli na srdit odpor vladnih sil, zvestih režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Ubitih je bilo na desetine tako vojakov kot skrajnežev. Po besedah Barazija naj bi vladnim silam uspelo pobiti "več kot 130 džihadistov", pri tem pa je bilo ubitih tudi več kot 50 vladnih vojakov.

Eno ključnih mest antičnega Orienta
Palmira je nastala pred 2000 leti ob pomembni trgovski poti in na stičišču več civilizacij ter predstavlja eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu, oaza sredi sirske puščave. Tamkajšnja svetišča in ulice razkrivajo neponovljivo mešanico grško-rimskega in perzijskega vpliva. Glavnina teh neprecenljivih zgradb je sicer na jugu Tadmurja in do tja pripadniki IS vsaj za zdaj še niso prodrli.

Svarila, da Palmiri grozi uničenje, kakršnega so pripadniki IS-a z buldožerji in macolami med drugim izvedli v antičnih mestih Nimrud in Ninive ter v muzeju v Mosulu v Iraku, se vrstijo že več dni. "Če IS vstopi v Pamiro, bo to pomenilo njeno uničenje," je za AFP povedal Maamun Abdul Karimn, medtem pa je k zaščiti pozvala tudi generalna direktorica Unesca Irina Bokova. "Palmira v teh štirih letih že tako trpi, trpi zaradi plenjenja in uničevanja, predstavlja pa nenadomestljiv zaklad tako za Sirce kot za ves svet."

Ramadi v rokah IS-ja
Borci IS-ja so v četrtek sprožili novo ofenzivo in med drugim izvedli serijo napadov z avtomobili bombami ter tako prevzeli nadzor nad večjim delom Ramadija. V njihove roke je padel poveljniški center iraške vojske v Ramadiju. V srditih spopadih za pomembno mesto naj bi bilo samo v zadnjih dveh dneh ubitih 500 ljudi.

Zavzetje Ramadija s strani IS-ja predstavlja enega najhujših porazov za iraško vlado, potem ko je lani poleti začela obsežno operacijo za ponovno zavzetje ozemlja, ki je padlo v roke džihadistov. Iz te prestolnice province Anbar v strahu pred skrajneži množično beži na tisoče ljudi.

Skrajneži ogrožajo svetovno dediščino