Al Asad se še vedno oklepa svojega položaja. Foto: EPA
Al Asad se še vedno oklepa svojega položaja. Foto: EPA

Pilot je vzletel iz sirskega vojaškega oporišča al Dumair severovzhodno od Damaska in pristal v letalskem vojaškem oporišču kralja Huseina na severu Jordanije ter takoj prosil za zatočišče, so povedali predstavniki jordanskih oblasti. Po poročanju sirske državne televizije gre za polkovnika Hasana Mereja Al Hamadeja.

Opozicijske sile so sporočile, da gre 44-letnega sunitskega muslimana, ki je pred spektakularnim prebegom svojo družino spravil v sosednjo Turčijo. Svobodna sirska vojska je sporočila, da je njihova skupina pilota prepričala o prebegu.

V 15 mesecih konflikta je iz sirske vojske prebegnilo že na tisoče vojakov, ki so se pridružili upornikom v boju proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. A v nasprotju z ljudskimi vstajami v Libiji in v Jemnu za zdaj ni prebegnil še noben visoki predstavnik režima.

Večino pripadnikov zračnih sil in pehote tvorijo suniti, medtem ko so častniki in obveščevalci pripadniki alavitske manjšine, ki ji pripadata tudi predsednik Al Asad in njegova družina.

Sirska vojska še naprej napada središče uporniške mesta Homs, čeprav je bilo sklenjeno začasno premirje, da bi lahko dostavili humanitarno pomoč obleganim prebivalcem.

Iz Mednarodnega rdečega križa so sporočili, da so se morali njihovi delavci zaradi streljanja obrniti pred mestom.