Damask v plamenih. Foto: EPA
Damask v plamenih. Foto: EPA

V glavnem sirskem komercialnem središču Alep na severu države že tretji dan zaporedoma potekajo spopadi med uporniki in vladnimi silami, zato je mesto zapustilo že več tisoč prebivalcev. Po navedbah prič spopadi divjajo v okolici glavnega sedeža obveščevalne službe v mestu in tudi v drugih mestnih predelih.

Trimilijonski Alep ob meji s Turčijo je priča najhujšim spopadom v več kot 16 mesecev trajajočem uporu proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, saj je bilo mestu do zdaj večinoma prihranjeno nasilje, kot je izbruhnilo v drugih delih države. Protestniki so ponoči v središču mesta poškodovali kip Hafeza Al Asada, očeta sedanjega predsednika.

Uporniki so sporočili, da so zasedli prehod Bab El Salam na meji s Turčijo, severno od Alepa. To je že tretji mejni prehod s Turčijo, ki so ga pripadniki Svobodne sirske armade zasedli v preteklih dneh.

Vojaki preganjajo upornike
Vladne sile so z bojnimi helikopterji napadle več sosesk v Damask v želji, da bi od tam pregnale upornike, ki so ta teden napovedali odločilno bitko za osvoboditev prestolnice. Tam so bili v sredo v napadu na srečanju visokih predstavnikov sirskega režima ubiti obrambni minister, njegov namestnik, predsednikov vojaški svetovalec in vodja obveščevalcev.

Pripadniki elitne četrte divizije so obkolili in silovito napadli severno sosesko Barzo, ki je bila v preteklih dneh prizorišče hudih spopadov. Sirski uporniki so se po močnem zračnem in kopenskem obstreljevanju umaknili iz soseske Meze. Vse kaže, da je Asadovim silam uspelo zavzeti nazaj ozemlje, ki je v preteklih dneh padlo v roke upornikov.

O silovitem bombardiranju poročajo tudi iz mesta Deir al Zor, največjega na vzhodu države, ki je tarča helikopterskih napadov. Vladne sile skušajo upornikom preprečiti, da bi utrdili nadzor nad mestom, ki leži okoli 430 kilometrov severovzhodno od Damaska.