Posnetki dokumentov, ki razkrivajo identiteto skupaj 22.000 pripadnikov Islamske države. Foto: Reuters
Posnetki dokumentov, ki razkrivajo identiteto skupaj 22.000 pripadnikov Islamske države. Foto: Reuters
Skesanec predal seznam 22.000 borcev IS-ja

Dokumenti, ki obsegajo na desettisoče strani, vsebujejo podrobne informacije o džihadistih. Vsak, ki je vstopil v to skrajno sunitsko organizacijo, je moral namreč izpolniti formular s 23 vprašanji. Poleg splošnih podatkov, kot so naslovi in telefonske številke, so morali borci IS-skupini razkriti tudi krvno skupino, dekliški priimek matere, stopnjo razumevanja šeriatskega prava in pretekle izkušnje.

Na USB-ključku so tako zelo osebni podatki o članih IS-ja iz skupaj 51 držav severne Evrope, ZDA, Kanade, severne Afrike in tudi z Bližnjega vzhoda. Nekatera imena so bila obveščevalcem znana že prej.

"Žvižgač" nekdanji pripadnik Svobodne sirske vojske
Moški, ki je Sky Newsu domenvno v Turčiji izročil podatke, se je predstavil kot Abu Hamed, gre pa za nekdanjega člana Svobodne sirske vojske, ki je prestopil v IS. USB-ključek je ukradel vodji notranje varnostne službe IS-ja.

Za ta korak se je odločil, ker je bil razočaran nad delovanjem IS-ja, saj islamska pravila, zaradi katerih se je pridružil organizaciji, v njej ne veljajo. Vodstvo IS-ja naj bi prevzeli nekdanji vojaki stranke Baas iraškega diktatorja Sadama Huseina.

IS premaknil svoj štab iz Rake globlje v puščavo
Skesanec je tudi razkril, da je IS po zadnjih porazih svoj štab preselil iz sirske Rake proti vzhodu, globlje v puščavo in tudi v Irak, kjer je nastal. Televizija je o dokumentih obvestila pristojne britanske oblasti.

Skesanec predal seznam 22.000 borcev IS-ja