V Skopju so že tretji dan potekali protesti zaradi odločitve predsednika Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero. Foto: EPA
V Skopju so že tretji dan potekali protesti zaradi odločitve predsednika Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero. Foto: EPA
false
Na ulicah so se sicer zbrali tudi podporniki vlade, a med obema skupina ni prišlo do stikov, saj so jih preprečile številne policijske enote. Foto: EPA
false
Hujših spopadov in neredov ni bilo. Foto: EPA
false
5. junija bodo predčasne volitve, a je Zaev že napovedal, da jih bodo zaradi nedemokratičnosti bojkotirali. Foto: EPA

"Mislim, da moja odločitev ščiti državne interese, zato vas obveščam, da bom pri njej vztrajal," je dejal v nagovoru ljudstvu, je pa dejal, da vpleteni, ki ne želijo pomiloščeni, lahko zahtevajo preklic v njihovem primeru. Ob tem je po poročanju makedonskega spletnega portala Plusinfo napovedal, da bo vsako zahtevo za preklic pomilostitve preučil s pravnimi strokovnjaki, mednarodno skupnost pa je pozval, naj pazi, kaj dela, da je ne bi narobe razumeli.

Protestniki zahtevajo umik pomilostitve in odstop Ivanova
V Skopju se je v četrtek spet zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali umik odločitev o pomilostitvi in odstop Ivanova. Proteste so organizirale civilnodružbene organizacije in opozicija. Množica privržencev opozicijskih socialdemokratov Zorana Zaeva se je zbrala pred parlamentom, po poročanju portala BalkanInsight so bile v množici tako makedonske kot albanske in turške zastave. V Makedoniji je namreč precejšnja turška manjšina.

Protesta se je udeležil tudi Zaev, ki je predsednika Ivanova obtožil ščitenja skorumpiranih politikov pred pregonom. Tudi Zaev je sicer eden od osumljenih v prisluškovalni aferi.

Nekaj sto metrov stran so se zbrali privrženci vladne stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki so izražali podporo predsedniku. Močna policijska navzočnost je sicer preprečila srečanje obeh skupin.

Privrženci opozicije in protestniki proti predsedniku Ivanovu so se pozneje premaknili pred sedež stranke VMRO-DPMNE, nekateri pa so ga začeli obmetavati s kamenjem in baklami. Protiizgredne enote policije so nato protestnike razbile v več manjših skupin, ti pa so se premaknili pred poslopje vlade, kjer so pozivali policiste, naj se jim pridružijo.

Vodja opozicije "tuji plačanec"
Podporniki vladajoče stranke VMRO-DPMNE pa so se hoteli približati sedežu socialdemokratov, a jim je policija to preprečila. Provladni demonstranti so Zaeva označevali za "izdajalca" in "tujega plačanca".

Skupina študentov je pred četrtkovim protestom v znak protesta proti odločitvi predsednika zavzela pravno fakulteto v Skopju in zahtevala odstop predsednika. Za danes popoldne so v Skopju sicer napovedani novi protesti.

Ivanov: Pomilostitev je v državnem interesu
Predsednik Ivanov je sicer spregovoril za več medijev. Svojo odločitev brani, pozive k njenemu preklicu in svojemu odstopu pa zavrača. Kot je poudaril, so ga pri odločitvi vodili državni interesi, končanje dolgotrajne politične krize in organizacija demokratičnih volitev.

Želel naj bi namreč, da bi bili vsi v volilnem procesu osvobojeni pritiskov in bi imeli enako izhodišče v volilni tekmi, saj so svobodne in pravične volitve nujne, da bi država znova delovala, je dejal po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia. Predčasne volitve bodo 5. junija.

Ivanov je dejal, da nekdo očitno ne želi, da bi bila Makedonija uspešna in bi napredovala, pri čemer ni povedal, na koga misli. Dodal je, da ima podatke tujih in domačih obveščevalnih služb o "realnih grožnjah" vodjema dveh strank. Katerih, znova ni želel povedati. Pozval je k spravi.

Kot enega od razlogov za svojo odločitev je navedel zahtevo predsednika opozicijskih socialdemokratov Zaeva, ki je prav tako osumljen v prisluškovalni aferi, da mu zagotovi, da ga ne bodo aretirali. To naj bi Zaev od njega zahteval maja lani, da bi se lahko udeleževal sestankov vodij strank.

Preiskava spet po volitvah?
Ker je trenutno preiskava glede prisluškovalne afere po mnenju Ivanova zlorabljena za pridobivanje političnih točk, bo lahko posebno tožilstvo preiskavo nadaljevalo po volitvah.

Tožilstvo je sicer že sporočilo, da kljub odločitvi predsednika nadaljuje preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z nezakonitim prisluškovanjem. Trenutno preiskujejo skupno 36 ljudi.

Med pomiloščenimi tudi Gruevski
Med 56 pomiloščenimi je tudi nekdanji premier Gruevski, ki je bil premier od avgusta 2006, januarja letos pa je odstopil v skladu z dogovorom o rešitvi politične krize, ki so ga dosegli voditelji makedonskih strank ob posredovanju EU-ja. Med oproščenimi sta tudi nekdanji vodja makedonske tajne službe Sašo Mijalkov in notranja ministrica Gordana Janukolovska.

Gruevski, predsednik najvplivnejše stranke v državi VMRO-DPMNE, je dejal, da ne dvomi o dobrih namenih predsednika Ivanova in zakonitosti njegove odločitve, čeprav se njegova stranka z njo ne strinja. Vodjo opozicije Zaeva je obtožil, da želi po "ukrajinskem scenariju" z nasiljem in kaosom ter uničevanjem prevzeti oblast brez podpore večine. Pozval ga je, naj zbere pogum in se sooči z volivci na svobodnih volitvah. Zaev je sicer zaradi nedemokratičnosti napovedal bojkot junijskih volitev.

Obsežno prisluškovanje
Spomnimo, lani je opozicija objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem več kot 20.000 ljudem in naj bi dokazovali širok nadzor vlade nad novinarji, sodniki in javnimi uslužbenci. Iz prisluhov naj bi bili razvidni tudi volilne prevare, nezakonito pridobivanje premoženja in oškodovanje državnega proračuna, vse to pa preiskuje posebno tožilstvo.