Sirija je že več kot leto dni priča uporu proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, ki je skušal na silo zatreti množične prodemokratične proteste. Foto: EPA
Sirija je že več kot leto dni priča uporu proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, ki je skušal na silo zatreti množične prodemokratične proteste. Foto: EPA

Parlamentarna odbora za obrambo in zunanjo politiko sta se že pred vladno sejo, na kateri je bila sprejeta odločitev, seznanila z namero o sodelovanju Slovenije v opazovalni misiji v Siriji (Unsmis).

Vsi člani odborov, ki so sodelovali na razpravi, so napotitev podprli, več pa jih je opozorilo na slabe varnostne razmere v Siriji.

Z vlade so sporočili, da je sekretariat ZN-a države članice za napotitev opazovalcev v misijo zaprosil v noti z dne 27. aprila 2012.

Misija bo sprva štela 300 opazovalcev, njihovo število pa je mogoče povečati. Naloga opazovalcev je spremljanje uresničevanja mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

V Sirijo bi šel podpolkovnik
Slovenski obrambni minister Aleš Hojs je parlamentarnima odboroma pojasnil, da je Slovenija ZN-u že sporočila ime svojega kandidata za misijo, pri čemer gre za podpolkovnika, čigar imena pa minister ni navedel.

Po besedah Hojsa je bil odziv članic ZN-a zelo velik, zaradi česar so vsa mesta v misiji praktično že zasedena. Ob tem je priznal, da je bila Slovenija s prijavo pozna in zato ni zagotovljeno,da bo njen kandidat sprejet.

Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da naj bi bil morebitni slovenski opazovalec v misijo napoten v prvem naslednjem možnem terminu za napotitev skupin opazovalcev.

Slovenska vojska trenutno deluje v šestih različnih mednarodnih operacijah oziroma misijah Nata, Evropske unije in Združenih narodov, tako da bi bilo sodelovanje v misiji Unsmis njena sedma operacija.