V Siriji je že mesec dni v veljavi prekinitev ognja, a nasilje še naprej zahteva svoj krvni davek. Foto: Reuters
V Siriji je že mesec dni v veljavi prekinitev ognja, a nasilje še naprej zahteva svoj krvni davek. Foto: Reuters

O številnih žrtvah med vojaki poroča sirski observatorij za človekove pravice, medtem ko državna tiskovna agencija Sana napadov ne omenja. Po poročilih aktivistov naj bi dezerterji uničili tri vojaška transportna vozila, ob mrtvih pa je več ljudi tudi ranjenih.

Če se bodo informacije izkazale za točne, bo to eden najhujših napadov na sirsko vojsko v zadnjem letu, odkar potekajo boji proti režimu in predsedniku Bašarju al Asadu.

Med žrtvami tudi civilisti
Mesto Rastan, ki leži okoli 180 kilometrov severno od prestolnice Damask, je priča silovitim spopadom že nekaj časa. Uporniki in vojska se bojujejo za prevlado, med žrtvami pa je vse več civilistov.

Observatorij je sporočil tudi, da so neznanci v Damasku v nedeljo umorili šiitskega duhovnika, šejka Abasa al Lahama. Odgovornosti za napada do zdaj ni prevzel še nihče.

EU z novimi sankcijami
V državi sicer že mesec dni velja podpisano premirje, ki ga poskuša uveljaviti sporazum posebnega odposlanca ZN-a Kofija Anana. Medtem ko v Združenih narodih še potekajo razprave, v državo pa pošiljajo vse več opazovalcev, je Evropska unija sprejela nove sankcije proti Siriji.

Dopolnila je seznam nezaželenih Sircev in prepovedala trgovanje z Unijo več podjetjem. Na ta način želi še povečati pritisk na oblasti, da bi prenehali z nasiljem.

"Umori, mučenja, zlorabe so v Siriji še vedno resničnost, zato je zelo pomembno, da stopnjujemo pritisk na Asadov režim," je pred kratkim dejal britanski zunanji minister William Hague.