Erjavec obžaluje, da glede Sirije ni mogoče najti politične rešitve. Foto: BoBo
Erjavec obžaluje, da glede Sirije ni mogoče najti politične rešitve. Foto: BoBo
Erjavec napovedal razpravo o Siriji

"Počakati je treba na rezultate inšpektorjev ZN-a, ki bodo povedali, kaj se je v resnici dogajalo v Siriji. Zdi pa se, da je režim (Bašarja Al) Asada uporabil kemično orožje," je dejal Erjavec. V četrtek in petek se bodo v Vilni na neformalnem zasedanju zbrali zunanji ministri EU-ja, pridružil pa se jim bo tudi ameriški zunanji minister John Kerry. "On nam bo iz prve roke povedal, kakšna je nadaljnja politika ZDA v zvezi s krizo v Siriji," je napovedal slovenski zunanji minister.

Po Erjavčevih besedah je za Slovenijo nesprejemljivo, da se uporablja kemično orožje, še zlasti proti civilnemu prebivalstvu. "Če bomo to dopuščali kot mednarodna skupnost, potem se nam ne piše nič dobrega," je dodal. Izrazil je še obžalovanje, da "ni mogoče najti politične rešitve" in da ni soglasja v Varnostnem svetu ZN-a.

Bratuškova: Zločini se morajo nehati
Sirije se je v otvoritvenem nagovoru blejskega foruma dotaknila tudi premierka
Alenka Bratušek in obžalovala, da se mednarodna skupnost ni zmožna lotiti reševanja tega konflikta. "Pogovori v VS-ju ZN-a morajo pripeljati do odločitev in dogovora o poti naprej. Zločini se morajo nehati, primer Sirije pa bi moralo prevzeti Mednarodno kazensko sodišče," je dejala.

Pahor napad v Siriji označil kot grozljivo dejanje
Razmer v Siriji sta se na današnjem srečanju dotaknila tudi slovenski in avstrijski predsednik Borut Pahor in Heinz Fischer. Pahor je domnevni napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska označil kot grozljivo dejanje, ki je prepovedano po mednarodnem pravu. Prepričan je, da ga mora mednarodna skupnost "prav gotovo" sankcionirati. S Fischerjem sta se strinjala, da mora sankcije sprejeti Varnostni svet ZN-a, ki je "poklican za to, da sprejme ukrepe, da se sankcionira tisti, ki je to grozljivo tragedijo povzročil".

Erjavec napovedal razpravo o Siriji