'Vstopate v Rikers Island, newyorški zaporniški kompleks.' Foto: EPA
'Vstopate v Rikers Island, newyorški zaporniški kompleks.' Foto: EPA
Pogled na glavni newyorški zapor od zunaj. Foto: EPA

In življenje za zapahi je za generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada precej manj glamurozno, kot ga je vajen, poroča CNN. Še en dan prej je namreč prebival v hotelski sobi, ki stane 3.000 dolarjev na noč.
V Rikersu, kompleksu desetih posameznih enot v newyorški četrti Queens, je bila zaprta že cela vrsta slavnih ali zloglasnih zapornikov, od pokojnega basista Sex Pistolsov Sida Viciousa in Marka Chapmana, morilca Johna Lennona, do raperja Lil' Wayna. Kot zadnje zveneče ime se jim je pridružil Strauss-Kahn, ki je obtožen posilstva sobarice v newyorškem hotelu Sofitel.

Rikers sega v 30. leta prejšnjega stoletja, ko se je odprl prvi zaporniški kompleks, James A. Thomas Center. Sprva je območje merilo le 0,36 kvadratnega kilometra, nato pa so ga postopoma razširili na več kot 1,6 kvadratnega kilometra. Danes ima prostor za 17.000 zapornikov, zaposluje 10.000 paznikov, njegovo vzdrževanje pa stane newyorške davkoplačevalce 860 milijonov dolarjev letno.
Ime ne zavaja - dejansko gre za otok, iz Queensa dostopen le prek mosta. V zadnjih letih se je ime ustanove pogosto znašlo pod drobnogledom javnosti, saj so iz njega poročali o celi vrsti škandalov in zlorab pooblastil.
Vstajanje ob 6.00, ura rekreacije
Strauss-Kahn je vseeno v malce boljšem položaju od drugih zapornikov - ker ima status zapornika z visokim profilom, ga držijo ločeno od drugih.

Zaprt je v zahodni ustanovi Rikersa, katerega en del je namenjen zapornikom z nalezljivimi boleznimi, drug del pa zapornikom z varovanim statusom, kakršen je generalni direktor IMF-ja. V Rikersu namreč zaporniki še posebej prežijo na slavne sojetnike.

Straussa - Kahna v njegovi 3,3 x 3,9 metra veliki celici zbudijo vsak dan ob 6.00, stika z drugimi zaporniki nima. Celico lahko zapusti za svojo eno uro rekreacije na dan, za čas obiskov ali pa da se občasno sprehodi do nekakšne osrednje sobe s televizijo - vendar v družbi paznika in še vedno brez stika s komer koli drugim. Pazniki ga pridejo preverit na vsake 15-30 minut, nositi pa mora čevlje brez vezalk - standardni postopek, da bi tako preprečili morebitne samomore.

Torkov jedilnik je bil za zapornike v Rikersu videti takole: jabolko, banana, žita, rezina kruha, mleko in kava ali čaj za zajtrk, zelenjavni čili, riž, solata iz stročjega fižola, korenja in zelene ter polnozrnat kruh za kosilo in telečji polpeti, rezanci, poparjeno zelje, polnozrnat kruh, sadež in čaj ali sadni sok za večerjo.

Zaporniki lahko položijo denar na svoj račun, s katerega ga nato uporabijo za nakup toaletnih potrebščin, prigrizkov in frizerja, pa tudi za vsakodnevne telefonske klice, ki se vsi snemajo.

Strauss-Kahn ima odobrene tri obiske na teden.