Domnevni spolni grehi uglednega Francoza so presenetili njegove sonarodnjake. Foto: EPA
Domnevni spolni grehi uglednega Francoza so presenetili njegove sonarodnjake. Foto: EPA
Dominiaue Strauss-Kahn
Strauss-Kahn v družbi newyorških kriminalistov, ki so ga pripeljali na postajo v Harlemu. Foto: EPA
New York
Pred policijsko postajo že dva dni stoji truma novinarjev in fotoreporterjev, ki čakajo na prve novice v odmevnem škandalu. Foto: EPA
New York
Hotel v bližini newyorškega Times Squarea, kjer naj bi Strauss-Kahn najel apartma za 3.000 dolarjev na noč. Foto: EPA
Anne Sinclare in Dominique Strauss-Kahn
Žena prvega moža IMF-a Anne Sinclare je prepričana, da je njen mož nedolžen in da je žrtev zarote. Foto: EPA
John Lipsky
Vodenje IMF-a je začasno prevzel John Lipsky. Foto: EPA
Zaslišanje Straussa – Kahna

Tožilci na newyorškem sodišču so na zaslišanju dejali, da obstaja nevarnost, da bi bančnik pobegnil v domačo Francijo, če bi ga izpustili na prostost. Njegovi odvetniki so dejali, da se je pred sodnico zagovarjal kot nedolžen. Sodnici Melissi Jackson so predlagali milijon ameriških dolarjev varščine, a jo je ta zavrnila.

Generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so newyorški policisti v nedeljo pozno zvečer odpeljali iz policijske postaje v Harlemu z rokami v lisicah. Pred sodnika bi moral stopiti že v nedeljo zvečer, a je njegov odvetnik sporočil, da je prvi mož IMF-a sprejel prošnjo tožilstva in privolil v laboratorijske forenzične teste za zbiranje dokazov v primeru.

Ne v hotelu, ampak na kosilu s hčerjo?
Po poročanju francoskega radia RMC pa naj bi imel Strauss-Kahn alibi za čas domnevnega spolnega napada. Hotel naj bi zapustil že okoli 12. ure - uro pred očitanim mu dejanjem - ter odšel na kosilo s hčerko, poroča RMC, ki se sklicuje na odvetnike francoskega politika. Obramba Straussa - Kahna naj bi za svoje trditve imela dokaze, kosilo s hčerko naj bi potrdile tudi izjave prič. Odvetniki politika pa sporočila še niso potrdili.

Njegovi odvetniki naj bi poleg tega dopuščali možnost, da so sobarico pri njenih obtožbah vodili finančni interesi.

Spolni napad že leta 2002?
Oglasila pa se je tudi francoska pisateljica, 31-letna Tristane Banon, ki je dejala, da tudi sama razmišlja o vložitvi obtožbe zaradi spolnega napada, ki naj bi ga Strauss-Kahn zagrešil leta 2002. Banonova je dejala, da ji je takrat pred intervjujem dejal, da se bo z njo pogovarjal le, če bo medtem držala njegovo roko. Nato naj bi se je začel dotikati po intimnih predelih, tako da se mu je komaj uprla in zbežala.

Takrat je Banonovo o tem, da ne vloži obtožnice, menda prepričala kar njena mati Anne Mansouret, ki je prav tako kot Strauss-Kahn članica socialistične stranke.

Sobarica prepoznala Straussa - Kahna kot storilca
Spomnimo, 62-letnega Straussa - Kahna so aretirali na newyorškem letališču JFK v soboto zvečer, potem ko ga je 32-letna sobarica v hotelu Sofitel na Manhattnu obtožila spolnega napada. Sobarica, katere identiteta ostaja skrita, je nato na policijski postaji enote za spolne zločine v Harlemu generalnega direktorja prepoznala kot storilca napada, newyorški tožilci pa so ga obtožili spolnega napada, nezakonitega odvzema prostosti in poskusa posilstva.

Policija še vedno ne ve, kaj je Strauss-Kahn počel v New Yorku, saj je sedež IMF-a v Washingtonu; v nedeljo bi se moral v Berlinu srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel, nato pa bi moral odpotovati v Bruselj, kjer bo potekalo dvodnevno zasedanje finančnih ministrov Evropske unije. V hotelu se je prijavil v petek, izbral pa si je apartma, ki stane 3.000 dolarjev na noč. Takoj po domnevnem napadu je Strauss-Kahn zapustil hotel, policisti pa so ga prijeli na letalu družbe Air France nekaj minut pred vzletom proti Parizu.

Grozi mu med 15 in 20 let zaporne kazni
Strauss-Kahnov odvetnik Benjamin Brafman je povedal, da se bo njegov varovanec pred sodiščem izrekel za nedolžnega. Takrat bo padla tudi odločitev, ali bo Strauss-Kahn do sojenja ostal v priporu ali pa bo po plačilu varščine izpuščen. Varščina bi lahko znašala tudi več milijonov dolarjev, zadeva pa se je zapletla, ker ni bilo povsem jasno, ali se lahko Strauss-Kahn sklicuje na diplomatsko identiteto. Tiskovni predstavnik newyorške policije je kasneje potrdil, da prvi mož IMF-a nima diplomatske imunitete, kar pomeni, da lahko, če bo obsojen, v zaporu preživi med 15 in 20 let.

Francoski mediji so v nedeljo zvečer poročali, da naj bi Strauss-Kahn odstopil z mesta generalnega direktorja IMF-a kmalu potem, ko se bo pojavil pred sodnikom. Francoska diplomacija novice še ni potrdila, o škandalu pa se še vedno ni izrekla ameriška politika.

John Lipsky začasno na čelo IMF-a
IMF je po škandalu takoj ukrepal in kot začasnega vodjo imenoval Strauss-Kahnovega namestnika, Američana Johna Lipskyja, ki je bil pred zasedbo položaja namestnika generalnega direktorja IMF-a podpredsednik investicijske banke JP Morgan. Trenutno sta tako Američana na čelu obeh mednarodnih finančnih ustanov, saj Svetovno banko vodi Robert Zoellick. Nepisano pravilo sicer je, da je vodenje IMF-a vedno v rokah Evropejca, Svetovno banko pa vodijo Američani.

Konec sanj o predsedniški karieri
Škandal, ki močno odmeva po vsem svetu, še posebej pa v Franciji, je uničil upanje Straussa - Kahna, da bi postal kandidat socialistov na predsedniških volitvah in morda prihodnji francoski predsednik, kampanjo pred francoskimi volitvami pa je obrnil na glavo. "Novica, ki smo jo dobili iz New Yorka, nas je zadela kot strela z jasnega," je povedala predsednica socialistične stranke Martine Aubry, ki je ob tem pozvala k enotnosti stranke.

Javnomnenjske raziskave so Strauss-Kahnu, ki svoje kandidature sicer še ni uradno napovedal, napovedovale veliko prednost pred drugimi kandidati, tudi sedanjim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Francoska vlada ter Strauss-Kahnovi politični zavezniki in nasprotniki sicer ostajajo previdni in ohranjajo možnost, da je vodja IMF-a nedolžen, a so njegove predsedniške ambicije skoraj zagotovo pokopane, razen če bi se primer razvil s svetlobno hitrostjo in bi Strauss-Kahn dokazal, da je nedolžen.

Obtožbe, s katerimi se sooča Strauss-Kahn so resne
Karizmatični 62-letnik, ki je Mednarodni denarni sklad vodil skozi svetovno gospodarsko krizo in je bil ena ključnih figur v pomoči zadolženim evropskim državam ter glasen zagovornik skupne evropske valute, ima sloves ženskarja in je v preteklosti že imel afero z eno svojim podrejenih pri IMF-u. Francoski volivci so sicer izjemno tolerantni do zunajzakonskih afer svojih politikov in to nikoli ne vpliva na njihovo odločitev, koga izbrati, a so obtožbe, s katerimi se sooča Strauss-Kahn veliko resnejše.

In kdo bo pridobil s Strauss-Kahnovim škandalom? Pri BBC-ju so zapisali, da zagotovo predsednik Sarkozy, saj se bo moral na volitvah spopasti z manj karizmatičnimi in vplivnimi protikandidati, škandal pa bo zagotovo izkoristila tudi kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen, ki je prepričana, da Strauss-Kahn predstavlja elito, ki nima stika z navadnimi Francozi.

Je bil vodja IMF-a žrtev zarote?
Še vedno pa obstajajo ljudje, ki obtožbam ne verjamejo in so prepričani, da je Strauss-Kahn nedolžen in žrtev zarote. Kljub svojemu slovesu pa so njegovi prijatelji in znanci prepričani, da je poročilo o nasilju nemogoče. "To ne spominja na človeka, ki ga poznam," je povedal nekdanji voditelj francoskih socialistov Francois Hollande, tudi njegova žena Anne Sinclare pa je zapisala, da ne verjame obtožbam in da je prepričana v njegovo nedolžnost. "Vsi vemo, da so ženske njegova slabost. In tako so ga dobili," je povedala višja svetovalka v pariški regiji Michelle Sabban in dodala, da je bil cilj zarotnikov "obglavljenje IMF-a in poglobitev krize finančnega sistema".

Kaj je res in kaj ni ter kaj bo škandal pomenil za prihodnost Mednarodnega denarnega sklada in za francosko politiko, bo pokazal čas. Gotovo pa je, da bo, če se obtožbe izkažejo za resnične, Strauss-Kahnov škandal eden najbolj dramatičnih v zgodovini pomembnih mednarodnih osebnosti.

Zaslišanje Straussa – Kahna