Snowden še naprej sodeluje predvsem s časopisoma Guardian in New York Times, odgovarja tudi prek Twitterja, za nemško javno televizijo pa je dal prvi televizijski intervju. Foto: Reuters
Snowden še naprej sodeluje predvsem s časopisoma Guardian in New York Times, odgovarja tudi prek Twitterja, za nemško javno televizijo pa je dal prvi televizijski intervju. Foto: Reuters
Vohunjenje
Obama je prejšnji teden napovedal reforme delovanja obveščevalnih agencij, ki med drugim prinašajo prepoved "rutinskega" vohunjenja za voditelji prijateljskih držav in konec programa zbiranja milijonov podatkov o telefonskih klicih Američanov. Foto: Reuters
ZDA vohunijo za večjimi nemškimi podjetji?

velikimi nemškimi podjetji. Izjavil je tudi, da so ga Američani skušali ubiti.

Ameriški žvižgač je dal prvi televizijski intervju za nemško javno televizijo ARD, v katerem je z imenom izpostavil eno izmed podjetij, ki naj bi bilo tarča vohunjenja. To je velikan Siemens, o katerem je dejal: "Če obstaja informacija o Siemensu, za katero NSA meni, da bi bila koristna za ameriške nacionalne interese - ne za nacionalno varnost, bodo storili vse, da jo bodo pridobili." Prav zaradi industrijskega vohunjenja naj bi NSA v kar 100.000 računalnikov po svetu vgradil tudi programsko opremo, ki omogoča sledenje tem napravam in morebitne kibernetične napade.

Njegove besede so takoj sprožile novo ogorčenje v Berlinu. Ameriško-nemški odnosi so se v zadnjem času zelo poslabšali, potem ko je prišlo na dan, da so Američani prisluškovali telefonu kanclerke Angele Merkel, ki je dejanje označila za "nedopustno kršitev zaupanja". Prejšnji teden je sicer ameriški predsednik Barack Obama nemški javnosti znova zatrdil, da je bilo vohunjenje za Merklovo "napaka, ki se ne bo nikoli več ponovila".

Je mogoče, da bi bila Merklova edina?
A Snowden je zdaj izjavil, da je prepričan, da je NSA vohunil tudi za drugimi najvidnejšimi člani nemške politike. "Rečem lahko le, da vem, da je NSA nadziral Angelo Merkel. A vprašanje je: kako logično bi bilo, da bi bila ona edina 'tarča', da je bila edina Nemka, ki jo je NSA opazoval? Menim, da ni prav verjetno, da bi vsak, ki nadzira nemško vlado, vzel pod drobnogled le Merklovo, ne pa njenih svetovalcev, vladnih uradnikov, ministrov, menedžerjev podjetij ali celo lokalnih uradnikov," je dejal pomenljivo.

"Groženj je veliko"
Dodal je tudi, da je prepričan, da so ga po objavi zaupnih informacij ameriški agenti skušali ubiti. Pri tem se je skliceval na članek, objavljen na spletni strani Buzzfeed, v katerem so obveščevalci zatrdili, "da ga želijo videti mrtvega". Dodal je, da "so mu večkrat grozili", a da kljub temu mirno spi, saj ve, da je z razkritjem storil pravo stvar. "Še vedno sem živ. Groženj je veliko, a ponoči spim trdno. Vladni uradniki so dejali, da bi mi z veseljem pognali kroglo v glavo ali me zastrupili, ko bi prišel iz supermarketa in potem opazovali, kako umiram pod tušem," je dejal. Pogovor v enem izmed moskovskih hotelov je sicer trajal kar šest ur, nemški gledalci pa so nato videli 40-minutni izsek.

Ne namerava se vrniti v domovino
Spomnimo, Snowden je nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je junija začel razkrivati sporne metode prisluškovanja in vohunjenja omenjene agencije po vsem svetu. Po zapletih mu je Rusija odobrila enoletni začasni azil, a Snowden je že večkrat dejal, da v domovini ne pričakuje poštenega sojenja, zato se ne namerava vrniti v ZDA. ZDA so sicer Snowdna obtožile kraje državne lastnine, nepooblaščenega posedovanja informacij o nacionalni obrambi ter razkrivanja zaupnih obveščevalnih podatkov tretjim osebam. Za vsako obtožbo mu grozi najmanj desetletna zaporna kazen.

ZDA vohunijo za večjimi nemškimi podjetji?