Dačić je kandidiral tudi za predsednika in osvojil tretje mesto. Foto: EPA
Dačić je kandidiral tudi za predsednika in osvojil tretje mesto. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je na predsedniških volitvah osvojil prvo mesto in za 1,2 odstotka prehitel Nikolića. Foto: EPA

Socialisti dosedanjega notranjega ministra Ivice Dačića in demokrati predsednika države Borisa Tadića so v koaliciji preživeli zadnja štiri leta.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah brez jasnega zmagovalca so socialisti osvojili tretje mesto s 14,7 odstotka glasov in kar podvojili število sedežev v parlamentu.

Prvo mesto na volitvah je pripadlo Srbski napredni stranki Tomislava Nikolića, ki je dobila 24,1 odstotka glasov, na drugem mestu pa ji z 22,4 odstotka glasov sledi Demokratska stranka, za katero je volilni izid velik udarec, saj je pred štirimi leti dobila 38 odstotkov glasov. Na predsedniških volitvah se bosta v drugem krogu 22. maja pomerila Tadić in Nikolić.

Brez socialistov bo težko oblikovati novo vlado, kar se zaveda tudi Dačić, ki je že ponudil, da v drugem krogu predsedniških volitev podpre Tadića proti Nikoliću in v zameno njegovi stranki v primeru Tadićeve zmage pripade položaj predsednika vlade.

"Če kandidat, ki ga podpremo, zmaga, potem je povsem logično, da mora on nato za premierja predlagati našega kandidata," je dejal Dačić.

Demokratska stranka se še ni odzvala na ponudbo in tako ni jasno, ali je pripravljena prepustiti premierski položaja manjši koalicijski partnerici.

Za koalicijo potrebni trije
Skupaj imajo demokrati in socialisti 113 poslancev v 250-članskem parlamentu, kar pomeni, da bo za sestavo vlade nujno potrebno v koalicijo pridobiti še eno stranko.

To bi lahko bila stranka Združene regije Srbije (URS) nekdanjega guvernerja centralne banke Mladjena Djinkića, ki je osvojila 16 poslancev, ali Liberalno demokratska stranka (LDP) Čedomirja Jovanovića.

Problematično bi lahko bilo predvsem sodelovanje Dačića z Jovanovićem, ki se odločno zavzema, da Srbija prizna osrednjo vlogo v krvavem razpadu Jugoslavije, medtem ko vodja socialistov, ki jih je nekoč vodil Slobodan Milošević, o tem noče niti slišati.