Kubanci so letos januarja praznovali 60. obletnico socialistične revolucije. Foto: EPA
Kubanci so letos januarja praznovali 60. obletnico socialistične revolucije. Foto: EPA
Raul Castro
Castro je priznal, da v administraciji Baracka Obame prihaja do zmanjševanja agresivnosti in protikubanske retorike, vendar ameriški embargo še vedno ostaja. Foto: EPA

Raul, ki je na čelu Kube pred tremi leti zamenjal starejšega brata Fidela, je izrazil pripravljenost na pogovore o vseh zadevah, razen o spremembah socialističnega sistema. V sobotnem govoru v parlamentu je napovedal, da Kuba velikih sprememb v političnem sistemu še dolgo ne bo videla, tudi po smrti njega in njegovega brata.

"Nisem bil izvoljen za predsednika, da bi obnovil kapitalizem na Kubi ali pa izdal revolucijo," je dejal Raul Castro in pojasnil, da je bil izvoljen, da ubrani, gradi in izboljšuje socializem, njegove besede pa so s stoječimi ovacijami pospremili poslanci.

Besede Raula naj bi bile namenjene predvsem Washingtonu, potem ko je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton dejala, da želijo ZDA na Kubi najprej videti gospodarske in socialne reforme, nato pa bi se lahko izboljšali odnosi.

Sociala bo trpela
Po govoru o trdnosti socialističnega sistema je prišla na vrsto aktualnejša tema - gospodarska kriza. Da bi omilil krizo, ki je hudo prizadela državo, je Raul napovedal občutna zmanjšanja sredstev za zdravstvo in izobraževanje, ki sta sicer temeljna stebra socialističnega sistema.

Raul je poudaril, da je višina državnih sredstev v ta namen "preprosto nevzdržna", zato je treba sistem reformirati, da bi prihranili nekaj denarja. K varčevanju je pozval vse Kubance.

Kuba se trenutno spopada z eno najtežjih gospodarskih kriz od 90. let 20. stoletja. Najhujše je pomanjkanje tujih valut, kar je posledica velikega padca cen niklja, glavnega kubanskega izvoznega proizvoda, padca dohodka od turizma, pa tudi škode zaradi treh lanskih orkanov. Zgolj zaradi tega naj bi Kuba izgubila okoli 10 milijard dolarjev oziroma kar 20 odstotkov BDP-ja.