Ameriški Kubanci bodo lahko svojim sorodnikom in prijateljem odslej pošiljali denar. Foto: EPA
Ameriški Kubanci bodo lahko svojim sorodnikom in prijateljem odslej pošiljali denar. Foto: EPA
Fidel Castro
Fidel Castro je oblast lani uradno predal svojemu mlajšemu bratu. Foto: EPA
ZDA končale sankcije zoper ameriške Kubance

Obama je svoji administraciji naročil, naj odpravi omejitve glede potovanj in pošiljanja denarja v nekdanjo domovino za kubanske Američane, ki jih je uvedel njegov predhodnik George Bush. Število dovoljenih potovanj na Kubo je bilo namreč omejeno na dva tedna v treh letih. Obamov ukrep je bil sicer večkrat napovedan in pričakovan, potrdil pa ga je tudi kongres.

V ZDA živeči Kubanci bodo tako lahko poslej pošiljali denar v domovino svojim sorodnikom,
v veljavi pa ostaja prepoved pošiljanja denarja visokim uradnikom vlade. Še vedno pa veljata prepoved potovanj na Kubo za druge Američane in trgovinski embargo.

Castro: Odpravite embargo
Fidel Castro je v odzivu pozval Obamo, naj prekliče embargo, in zavrnil "miloščino". "O embargu, ki je najbolj krut izmed vseh ukrepov, ni bilo rečene niti besede," je nekaj ur po odpravi omejitev na uradni spletni strani Cubadebate zapisal Castro in dodal, da Obame ne obtožuje za zločine njegovih predhodnikov. Hkrati je zapisal, da verjame v voljo ameriškega predsednika po spremembi politike in podobe ZDA v svetu.

V ZDA živi 1,5 milijona ljudi kubanskega rodu, ki imajo sorodnike na Kubi. Novi ukrep jim bo olajšal komunikacije in pošiljanje paketov na Kubo. Podjetja bodo dobila dovoljenja za zagotavljanje mobilnih storitev in televizije za Kubance, izseljenci pa bodo lahko plačevali za te storitve za svoje sorodnike na Kubi. ZDA so prepoved trgovanja s Kubo uvedle po revoluciji, s katero je na oblast prišel Fidel Castro. Zdaj je predsednik Kube njegov mlajši brat Raul.

Ukrepe je sicer Obama napovedal že med predsedniško kampanjo, zdajšnje potrdilo pa prihaja pred pred vrhom Amerik v Trinidadu in Tobagu 17. aprila.

M. R.

ZDA končale sankcije zoper ameriške Kubance